Składniki:
- 600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek
warzywnych)
- 13 płaskich łyżeczek żelatyny
- 20dkg sera goudy w plastrach
- 6 jaj
- 16 cienkich plastrów szynki konserwowej
- sól
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- foremka keksowa półokrągła
W gorącym rosole rozpuścić żelatynę ,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu dla oczyszczenia galaretki . Troszkę galaretki wlać do keksowej foremki, (kilka łyżek) i odstawić do lodówki do stężenia. Ugotować jajka na twardo, obrać. Wyciągnąć foremkę z lodówki i wyłożyć plastrami sera żółtego i szynki. Ułożyć po środku obrane jajka. Po bokach układać plasterki szynki złożone w harmonijkę,po 8 sztuk z,z jednej i drugiej strony jajek. Zalać całość tężejącym wywarem.
Całość przykryć plastrami sera żółtego, docisnąć ,tak aby ser był delikatnie zamoczony w wywarze. Odstawić do lodówki do stężenia.
źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com