środa, 4 kwietnia 2018

Rolada -Galaretka



Składniki:
  • 600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek warzywnych)
  • 13 płaskich  łyżeczek żelatyny
  • 20dkg sera goudy w plastrach
  • 6 jaj
  • 16 cienkich plastrów szynki konserwowej
  • sól
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • foremka keksowa półokrągła

Wykonanie


W gorącym rosole rozpuścić żelatynę ,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu dla oczyszczenia galaretki . Troszkę galaretki wlać do keksowej foremki, (kilka łyżek) i odstawić do lodówki do stężenia. Ugotować jajka na twardo, obrać. Wyciągnąć foremkę z lodówki i wyłożyć plastrami sera żółtego i szynki. Ułożyć po środku obrane jajka. Po bokach układać plasterki szynki złożone w harmonijkę,po 8 sztuk z,z jednej i drugiej strony jajek. Zalać całość tężejącym wywarem.
Całość przykryć plastrami sera żółtego, docisnąć ,tak aby ser był delikatnie zamoczony w wywarze. Odstawić do lodówki do stężenia.
źródło


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com