niedziela, 15 kwietnia 2018

wspaniala salatka na drugie sniadanie ,lub kolacje






Składniki
  • pęczek czerwonej rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku w całości tj. zielone i białe części
  • 250g pieczarek
  • 1 awokado
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego tutaj, lub sok z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka miodu ,lub cukru ciemnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku


Wykonanie



Awokado obrać ,pokroić w kostkę i skropić połową octu jabłkowego.
Umyte pieczarki pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Pod koniec smażenia dodać pieprz,wymieszać , odstawić do przestudzenia. Szczypiorek pokroić drobno. Pokrojoną rzodkiewkę w kostkę ,lub plasterki posolić i odstawić na 10 minut do zmiękczenia. Oliwę z oliwek wymieszać z miodem,(lub cukrem) i resztą octu jabłkowego do całkowitego rozpuszczenia miodu (,lub cukru.)Odcedzić rzodkiewkę ,włożyć do miski ,dodać szczypiorek ,pieczarki,awokado ,wszystko wymieszać ,dodać sos do sałatki,Delikatnie wymieszać i gotowe:)) 
do sałatki można dodać makaron,lu zjeść z grzanka pokrojoną w kostkę ,możliwości jest wiele.
ps, z majonezem jest również pyszna .sos najlepiej dać na 10-15 minut przed podaniem .przepis mój i szczerze polecam ,bo sałatka jest pyszna .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com