Składniki
- pęczek czerwonej rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku w całości tj. zielone i białe części
- 250g pieczarek
- 1 awokado
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego tutaj, lub sok z cytryny
- 1 czubata łyżeczka miodu ,lub cukru ciemnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie
Awokado obrać ,pokroić w
kostkę i skropić połową octu jabłkowego.
Umyte pieczarki pokroić w
cienkie plasterki i usmażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Pod koniec smażenia dodać
pieprz,wymieszać , odstawić do przestudzenia. Szczypiorek pokroić
drobno. Pokrojoną rzodkiewkę w kostkę ,lub plasterki posolić i
odstawić na 10 minut do zmiękczenia. Oliwę z oliwek wymieszać z
miodem,(lub cukrem) i resztą octu jabłkowego do całkowitego
rozpuszczenia miodu (,lub cukru.)Odcedzić rzodkiewkę ,włożyć do
miski ,dodać szczypiorek ,pieczarki,awokado ,wszystko wymieszać
,dodać sos do sałatki,Delikatnie wymieszać i gotowe:))
do sałatki można dodać makaron,lu zjeść z grzanka pokrojoną w kostkę ,możliwości jest wiele.
ps, z majonezem jest
również pyszna .sos najlepiej dać na 10-15 minut przed podaniem .przepis mój i szczerze polecam ,bo sałatka jest pyszna .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com