środa, 2 maja 2018

zupa z dzikiego szczawiu





Składniki:
  • umyty i pokrojony szczaw zebrany na łące
  • 1 l bulionu na żeberkach wieprzowych ,lub warzywnego(marchewka, pietruszka, kawałek selera)
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • 2-3 jajka kurze
  • kilka jajek przepiórki
  • łyżka kopiasta smalcu
  • sól, pieprz
  • pół papryki czerwonej
Wykonanie

Zupa szczawiowa to jedno z wiosennych dań, które pierwsze pojawiają się na stole.
Dokładnie umyć zebrany szczaw z piasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę i dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem.
W miseczce wymieszać jajka kurze ze śmietaną . Wlać je do zupy ,ciągle mieszając ,aby nie zważyła się śmietana. Do gotującej zupy wrzucić jajka przepiórki surowe ,zamieszać ,wyłączyć palnik .Tak przygotowaną domową zupę podawać z ugotowanymi ziemniakami:))

2 komentarze:

  1. Świetny wpis! Ja ostatnio uczę się gotować z dzikich roślin, np. chwastów, które okazują się pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko co zielone i rośnie na czystych łąkach itp. jest zdrowe i polecane ,reszts szczawi posolona i do sloiczkow na nastepne zupki....

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com