Składniki:
- umyty i pokrojony szczaw zebrany na łące
 - 1 l bulionu na żeberkach wieprzowych ,lub warzywnego(marchewka, pietruszka, kawałek selera)
 - 100 ml śmietany słodkiej
 - 2-3 jajka kurze
 - kilka jajek przepiórki
 - łyżka kopiasta smalcu
 - sól, pieprz 
 
 - pół papryki czerwonej
 
Zupa szczawiowa to jedno z wiosennych dań, które pierwsze pojawiają się na stole.
Dokładnie umyć zebrany szczaw z piasku. Na patelni rozpuścić smalec, dodać szczaw, sól,pieprz,paprykę pokrojona w kostkę i dusić go do miękkości. Gotowe dodać do garnka z gorącym bulionem.
W miseczce wymieszać jajka kurze ze śmietaną . Wlać je do zupy ,ciągle mieszając ,aby nie zważyła się śmietana. Do gotującej zupy wrzucić jajka przepiórki surowe ,zamieszać ,wyłączyć palnik .Tak przygotowaną domową zupę podawać z ugotowanymi ziemniakami:))


Świetny wpis! Ja ostatnio uczę się gotować z dzikich roślin, np. chwastów, które okazują się pyszne!
OdpowiedzUsuńwszystko co zielone i rośnie na czystych łąkach itp. jest zdrowe i polecane ,reszts szczawi posolona i do sloiczkow na nastepne zupki....
OdpowiedzUsuń