Składniki
solanka
- 100 g woda
 - 100 g ocet szampana tu
 - 25 g cukier
 - 7,5 g koper
 - 5 g sól
 
plus
- 1-2 ogórki
 
Wykonanie
Połączyć
woda, ocet, cukier, koperek i sól. Mieszać
dobrze,aż  do rozpuszczenia soli i cukru. Wymyć ogórki ,usunąć
nasiona i pokroić na małe kawałki  .Pokrojone ogórki zalać
solanką. 
Połączyć
ogórka i solankę. Wymieszać ,odstawić na 90 minut. Odcedzić i
smacznego:)).
Ogórki
konserwowe prawdopodobnie zaczęły
się tysiące lat temu w Mezopotamii i stały się popularne w
starożytnym świecie. (Legenda głosi, że Kleopatra przypisywała
jej wyglądowi dietę bogatą w pikle). Amerykanie przyjęli tę
tradycję na serio w 1659 roku, gdy holenderscy rolnicy mieszkający
na Brooklynie sprzedawali nadmiar ogórków w postaci płynu do
różnych stoisk na rynku rolniczym na Manhattanie.
Chociaż
pursiści twierdzą, że prawdziwe i tradycyjne marynaty są
wytwarzane bez octu (zamiast tego są naturalnie fermentowane przez
fermentację mlekową), nie ma nic tak łatwego i orzeźwiającego
jak "szybka marynata" - wytworzona w płynie solnym z octu,
cukru i soli - naśladuje tradycyjny sfermentowany smak. 
istnieje wiele różnych metod zrobienia , oferuje tę szybką i
prostą wersję klasycznej  przekąski:
 zacznij od
świeżego ogórka i świeżego kopru, a 90 minut później będziesz
miał przyjemnie chrupiącą, orzeźwiająco kwaśną, domową
potrawę, która jest znacznie smaczniejszy i bardziej chrupiąca niż 
kupny odpowiednik.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com