piątek, 25 maja 2018

marynata z ogorkiem na kanapki,obiad






Składniki
solanka
  • 100 g woda
  • 100 g ocet szampana tu
  • 25 g cukier
  • 7,5 g koper
  • 5 g sól
plus

  • 1-2 ogórki


Wykonanie

Połączyć woda, ocet, cukier, koperek i sól. Mieszać dobrze,aż do rozpuszczenia soli i cukru. Wymyć ogórki ,usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki .Pokrojone ogórki zalać solanką.
Połączyć ogórka i solankę. Wymieszać ,odstawić na 90 minut. Odcedzić i smacznego:)).

Ogórki konserwowe prawdopodobnie zaczęły się tysiące lat temu w Mezopotamii i stały się popularne w starożytnym świecie. (Legenda głosi, że Kleopatra przypisywała jej wyglądowi dietę bogatą w pikle). Amerykanie przyjęli tę tradycję na serio w 1659 roku, gdy holenderscy rolnicy mieszkający na Brooklynie sprzedawali nadmiar ogórków w postaci płynu do różnych stoisk na rynku rolniczym na Manhattanie.


Chociaż pursiści twierdzą, że prawdziwe i tradycyjne marynaty są wytwarzane bez octu (zamiast tego są naturalnie fermentowane przez fermentację mlekową), nie ma nic tak łatwego i orzeźwiającego jak "szybka marynata" - wytworzona w płynie solnym z octu, cukru i soli - naśladuje tradycyjny sfermentowany smak.  istnieje wiele różnych metod zrobienia , oferuje tę szybką i prostą wersję klasycznej  przekąski:
 zacznij od świeżego ogórka i świeżego kopru, a 90 minut później będziesz miał przyjemnie chrupiącą, orzeźwiająco kwaśną, domową potrawę, która jest znacznie smaczniejszy i bardziej chrupiąca niż  kupny odpowiednik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com