poniedziałek, 7 maja 2018

sernik piankowy









Składniki biszkopt
  • 8 średnich jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej u mnie 450)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka 250 ml - blaszka 32x 24
Wykonanie
Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywną pianę .Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę spirytusu,lub octu jabłkowego ,oraz łyżka po łyżce cukru ,aż do skończenia, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodać po jednym żółtku, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem ,samo dno,do biszkoptu nie smarować boków formy. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka..
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w blaszce rzucić na podłogę z wysokości około 30-40 cm. Wstawić do otwartego piekarnika i pozostawić do ostudzenia .
Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od blaszki dopiero po jego wystudzeniu.
Składniki na masę
  • 500 g sera białego dwukrotnie zmielonego
  • 450 g śmietany 36 %
  • 2 galaretki bezsmakowe,lub smakowe jak lubicie
  • 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
  • 6 łyżek cukru pudru

Wykonanie

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody,odstawić do tężenia. Żelatynę rozpuścić. Połączyć tężejącą galaretki z żelatyną ,wymieszać dokładnie.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać porcjami zmielony ser.
Dodać tężejące galaretki ,wymieszane z żelatyną .Miksować na gładka masę -ja zblendowałam.

Dodatkowo - słoiczek dżemu,lub pasty owocowej

Składniki
  • pół szklanki moreli
  • pół szklanki żurawiny
  • 1,5 szklanki wiśni z soku
Wykonanie
wszystko zblendować na pastę .


Posypka kokosowa
Składniki
120 g wiórek kokosowych
1 duża łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Wykonanie
rozgrzać w rondlu masło z cukrem ,dodać wiórki kokosowe i cynamon,smażyć ,ciągle mieszając na złoto -brązowy kolor .
Złożenie ciasta
Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową.
Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego:)) duzo pisania ,a szybko sie robi --inspiracja tu

3 komentarze:

777pepin777@gmail.com