Składniki
biszkopt
- 8 średnich jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej u mnie 450)
- 1/4
szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka
250 ml - blaszka 32x 24
Wykonanie
Oddzielić
białka od żółtek, ubić na sztywną pianę .Pod koniec ubijania
dodać 1 łyżkę spirytusu,lub octu jabłkowego ,oraz łyżka po
łyżce cukru ,aż do skończenia, ubijając po każdym dodaniu.
Następnie dodać po jednym żółtku, nadal ubijając.
Do
masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać na
najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Blaszkę
wyłożyć papierem ,samo dno,do biszkoptu nie smarować boków
formy. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym
piekarniku w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub
do suchego patyczka..
Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika i w blaszce rzucić na podłogę z
wysokości około 30-40 cm. Wstawić do otwartego piekarnika i
pozostawić do ostudzenia .
Boki
biszkoptu oddzielamy nożykiem od blaszki dopiero po jego
wystudzeniu.
Składniki
na masę
- 500 g sera białego dwukrotnie zmielonego
- 450 g śmietany 36 %
- 2 galaretki bezsmakowe,lub smakowe jak lubicie
- 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
- 6 łyżek cukru pudru
Wykonanie
Galaretki
rozpuścić w 2 szklankach wody,odstawić do tężenia. Żelatynę
rozpuścić. Połączyć tężejącą galaretki z żelatyną
,wymieszać dokładnie.
Kremówkę
ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać porcjami zmielony ser.
Dodać
tężejące galaretki ,wymieszane z żelatyną .Miksować na gładka
masę -ja zblendowałam.
Dodatkowo
- słoiczek dżemu,lub pasty owocowej
Składniki
- pół szklanki moreli
- pół szklanki żurawiny
- 1,5 szklanki wiśni z soku
Wykonanie
wszystko
zblendować na pastę .
Składniki
120
g wiórek kokosowych
1
duża łyżka masła
1
łyżka cukru
1
łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Wykonanierozgrzać w rondlu masło z cukrem ,dodać wiórki kokosowe i cynamon,smażyć ,ciągle mieszając na złoto -brązowy kolor .
Złożenie ciasta
Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową.
Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego:)) duzo pisania ,a szybko sie robi --inspiracja tu
fantastycznie się prezentuje i pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńOwszem i szybko znika
OdpowiedzUsuń