Składniki
- 1,5 łyżki palonych korzeni
- 1,5 szkl. wody
Wykonanie
Aby uzyskać filiżankę kawy, umieścić 1,5 łyżki świeżo palonych korzeni w rondelku ,dodać 1,5 szkl. wody i gotować pod przykryciem około 25 minut. Przecedzić i pić ,lub podawać z mlekiem i miodem opcjonalnie .Ja lubię bez dodatków,czuć ten gorzkawy smak kawy.
Ale można też w ekspresie do kawy zrobić
Składniki
- 3 łyżeczki mniszka korzeń
- łyżeczka miodu
- 1/2 filiżanki mleka
- szczypta cynamonu,lub gałki muszkatołowej
Wykonanie
- Wlać 1 szklankę wody ,dodać 2 łyżeczki
pieczonego korzenia mniszka ,,zaparzać w ekspresie do kawy. Gotową
kawę wymieszać z miodem ,mlekiem ,posypać świeżo zmielona gałką
:))
Umyć korzenie w przefiltrowanej wodzie i następnie drobno pokroić . Umyte i pokrojone upiec w 180°C przez około 20 minut lub do momentu, uzyskania ciemnego koloru. Uważaj, aby nie spalić .Palone korzenie mniszka ostudzić , a następnie przechowywać w szklanym słoiku w lodówce. Wytrzymają kilka miesięcy.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com