niedziela, 6 maja 2018

korzen mniszka lekarskiego palony ,zamiast kawy tradycyjnej





            Składniki
  • 1,5 łyżki palonych korzeni
  • 1,5 szkl. wody




  • Wykonanie

Aby uzyskać filiżankę kawy, umieścić 1,5 łyżki świeżo palonych korzeni w rondelku ,dodać 1,5 szkl. wody i gotować pod przykryciem około 25 minut. Przecedzić i pić ,lub podawać z mlekiem i miodem opcjonalnie .Ja lubię bez dodatków,czuć ten gorzkawy smak kawy.

Ale można też w ekspresie do kawy zrobić

Składniki

  • 3 łyżeczki mniszka korzeń
  • łyżeczka miodu
  • 1/2 filiżanki mleka
  • szczypta cynamonu,lub gałki muszkatołowej
Wykonanie
    Wlać 1 szklankę wody ,dodać 2 łyżeczki pieczonego korzenia mniszka ,,zaparzać w ekspresie do kawy. Gotową kawę wymieszać z miodem ,mlekiem ,posypać świeżo zmielona gałką :))
aby uzyskać kawę ,najpierw trzeba Wykopać dużo korzeni mniszka lekarskiego.
Umyć korzenie w przefiltrowanej wodzie i następnie drobno pokroić . Umyte i pokrojone upiec w 180°C przez około 20 minut lub do momentu, uzyskania ciemnego koloru. Uważaj, aby nie spalić .Palone korzenie mniszka ostudzić , a następnie przechowywać w szklanym słoiku w lodówce. Wytrzymają kilka miesięcy.








.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com