Składniki
- 1 szklanka ryz czerwony
- 1 szklanka soczewicy brązowej
- 2 łyżeczki kminku
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 2 paski skórki cytryny, o długości około 2,5 cm każdy
- 2 duże cebule
- sól i pieprz
Wykonanie
Wypłukać
ryż ,
a następnie zalać woda tylko tyle ,aby był zakryty , dodać 2
łyżeczki soli. Moczyć w temperaturze pokojowej przez 2 godziny.
Wypłukać
w zimnej wodzie soczewice.
Doprowadzić
2,5-
3
szklanki wody do wrzenia.
Dodać 2 łyżeczki soli do wrzącej
wody,
a następnie wsypać przepłukaną soczewice. Zmniejszyć ogień do
średniego i gotować soczewicę do miękkości ,ale z zachowaniem
ziaren (około 15-20 minut). Zdjąć z ognia ,odcedzić i przepłukać
zimną wodą.
Do
rondla
wlać 3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Podczas ogrzewania
wody w rondlu, dodać 1/4 szklanki oliwy z oliwek . Dodać soczewicę
, wraz z kminkiem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Gotować 2-3 minuty
Włożyć
ryż. Wymieszać. Dodać liście laurowe i skórkę z cytryny .
Całość doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel zmniejszyć
ogień i gotować przez 20 minut, aż cała woda zostanie
wchłonięta.
Na
patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, na średnim
ogniu. Dodać cebulę i smażyć, cały czas mieszając, przez mniej
więcej 20-30 minut, aż cała cebula się zeszkli i straci na
objętości. Dodać sól i pieprz do smaku i dalej smażyć , aż
zacznie zmieniać kolor, gdy cebula lekko się przyrumieni, .
Zmniejszyć ogień i smażyć ją nadal 5-10 minut, cały czas
mieszając, aż nadmiar płynu odparuje.
Podać
ryż z soczewicą ,a na wierzch cebulka karmelizowana i nic więcej
nie potrzeba ,bo danie samo w sobie jest smaczne .u mnie dodatkowo
ogórki.
Składniki
- 2-3 ogórki
- 1 łyżka miodu,lub cukru brązowego
- 1 łyżka octu z szampana ,lub jabłkowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwa z oliwek -można więcejWykonanieUmyte ,osuszone ogórki zszatkować na mandolinie na plasterki. Sól ,pieprz do smaku dodać ,lekko wydusić całość. Odlać powstały płyn z ogórków. Ocet wymieszać z miodem ,lub cukrem brązowym do rozpuszczenia całkowitego miodu ,połączyć z oliwa ,ponownie wymieszać .Wlać do ogórków ,wymieszać ,pozostawić do przegryzienia smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com