poniedziałek, 21 maja 2018

Pyszne danie z ryżu i soczewicy z ..


Składniki

  •  1 szklanka ryz czerwony
  • 1 szklanka soczewicy brązowej
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 2 paski skórki cytryny, o długości około 2,5 cm każdy
  • 2 duże cebule
  • sól i pieprz


Wykonanie

Wypłukać ryż , a następnie zalać woda tylko tyle ,aby był zakryty , dodać 2 łyżeczki soli. Moczyć w temperaturze pokojowej przez 2 godziny.
Wypłukać w zimnej wodzie soczewice.
Doprowadzić 2,5- 3 szklanki wody do wrzenia. Dodać 2 łyżeczki soli do wrzącej wody, a następnie wsypać przepłukaną soczewice. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować soczewicę do miękkości ,ale z zachowaniem ziaren (około 15-20 minut). Zdjąć z ognia ,odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Do rondla wlać 3 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Podczas ogrzewania wody w rondlu, dodać 1/4 szklanki oliwy z oliwek . Dodać soczewicę , wraz z kminkiem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotować 2-3 minuty
Włożyć ryż. Wymieszać. Dodać liście laurowe i skórkę z cytryny . Całość doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, cały czas mieszając, przez mniej więcej 20-30 minut, aż cała cebula się zeszkli i straci na objętości. Dodać sól i pieprz do smaku i dalej smażyć , aż zacznie zmieniać kolor, gdy cebula lekko się przyrumieni, . Zmniejszyć ogień i smażyć ją nadal 5-10 minut, cały czas mieszając, aż nadmiar płynu odparuje.
Podać ryż z soczewicą ,a na wierzch cebulka karmelizowana i nic więcej nie potrzeba ,bo danie samo w sobie jest smaczne .u mnie dodatkowo ogórki.

      Składniki
  • 2-3 ogórki
  • 1 łyżka miodu,lub cukru brązowego
  • 1 łyżka octu z szampana ,lub jabłkowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwa z oliwek -można więcej
    Wykonanie
    Umyte ,osuszone ogórki zszatkować na mandolinie na plasterki. Sól ,pieprz do smaku dodać ,lekko wydusić całość. Odlać powstały płyn z ogórków. Ocet wymieszać z miodem ,lub cukrem brązowym do rozpuszczenia całkowitego miodu ,połączyć z oliwa ,ponownie wymieszać .Wlać do ogórków ,wymieszać ,pozostawić do przegryzienia smaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com