niedziela, 6 maja 2018

wolowina z wolnowaru






Składniki
  • 2 cebule
  • pół selera drobno pokrojony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 marchewki, pocięte na kawałki
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 ziele angielskie
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szkl rosołu
  • około 1 kg wołowiny
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,lub kukurydzianej
  • sos sojowy

Wykonanie

1 papryka pokrojona w kostkę


Smażyć cebulę i seler na oleju na wolnym ogniu, aż zaczną mięknąć - około 5 minut. Dodać marchew, smażyć przez 2 minuty, wymieszać z sosem sojowym. Obsmażyć kawałki wołowiny na złoty kolor.
Przełożyć wszystko smażone ,paprykę do wolnowaru ,dodać 500 ml gorącej wody, wymieszać i gotować na wolnym przez 8-10 godzin, lub na szybkim programie przez 4 godziny. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem ,solą opcjonalnie .
Aby zagęścić sos ,wymieszać mąkę ziemniaczana ,lub kukurydziana z odrobina wody , następnie dodać 2 łyżki płynu z wolnowaru. , przecier pomidorowy,całość wlać do wołowiny i gotować przez 30 minut na wysokim poziomie. :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com