niedziela, 6 maja 2018

rosol z bluszczykiem kurdybanku i mieta

 
Składniki:
  • 2- 2 ½ litra wody
  • pól kurczaka zagrodowego
  • cebula opalona
  • 4 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1duży,lub 2 mniejsze korzeń pietruszki
  • 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści bluszczyku kurdybanek zamiast pietruszki zielonej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mięty w proszku ,lub 1 łyżkę świeżej -wspomaga smak rosołu
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki pieprzu
  • sol do smaku



Wykonanie
Bluszczyk kurdybanek


Wlać wodę do wolnowaru, dodać kurczaka .Obrane i pokrojone marchewki, kawałek selera, kawałek pora, korzeń pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie,kurkumę ,pieprz,oraz mięte. Dodać ,opaloną cebulę i włączyć na noc wolnowar na powolne gotowanie. Pod koniec gotowania rosołu, dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy smak Rano budzi nas zapach cudownego zdrowego rosołu .
Dawniej nazywanego penicyliną żydowska. Tradycyjnie rosół to wywar z kości z dodatkiem warzyw. Gotuje się go bardzo powoli – od kilku do kilkunastu,a nawet i kilkudziesięciu godzin.  Dzięki tak długiemu, gotowaniu do wywaru przechodzą wszelkie składniki zawarte w kościach. W ten sposób staje się esencją łatwo przyswajalnych składników odżywczych i minerałów.  Do takiego dania wolnowar jest najlepszy,sam wykona całe gotowanie bez pilnowania ,małego płomienia,aby rosół tylko pyrkał.:))
 

2 komentarze:

777pepin777@gmail.com