Składniki:
- 2- 2 ½ litra wody
- pól kurczaka zagrodowego
- cebula opalona
- 4 marchewki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1duży,lub 2 mniejsze korzeń pietruszki
- 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści bluszczyku kurdybanek zamiast pietruszki zielonej
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki mięty w proszku ,lub 1 łyżkę świeżej -wspomaga smak rosołu
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki pieprzu
- sol do smaku
Wykonanie
Bluszczyk kurdybanekWlać wodę do wolnowaru, dodać kurczaka .Obrane i pokrojone marchewki, kawałek selera, kawałek pora, korzeń pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie,kurkumę ,pieprz,oraz mięte. Dodać ,opaloną cebulę i włączyć na noc wolnowar na powolne gotowanie. Pod koniec gotowania rosołu, dodać 1 łyżeczkę suszonych lub surowych liści kurdybanku. Nadaje on potrawom delikatny, ziołowy smak Rano budzi nas zapach cudownego zdrowego rosołu .
Dawniej
nazywanego penicyliną żydowska. Tradycyjnie rosół to wywar z
kości z dodatkiem warzyw. Gotuje się go bardzo powoli – od kilku
do kilkunastu,a nawet i kilkudziesięciu godzin. Dzięki
tak długiemu, gotowaniu do wywaru przechodzą wszelkie składniki
zawarte w kościach. W ten sposób staje się esencją łatwo
przyswajalnych składników odżywczych i minerałów. Do
takiego dania wolnowar jest najlepszy,sam wykona całe gotowanie bez
pilnowania ,małego płomienia,aby rosół tylko pyrkał.:))
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńI smakuje wybornie
OdpowiedzUsuń