Składniki:1
szkl.-250 ml
Lekkie , puszyste i bardzo
łatwe
- 1 niepełna szklanka wody ciepłej
- 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 szklanki masła, stopionego ,przestudzonego
- 1/3 szklanki cukier zwykły
- 1 duże jajko
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól 1 łyżeczka
- masło
roztopione do posmarowania rogalików przed i po pieczeniu
Wykonanie
Drożdże
wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. W misce wymieszać drożdże
wyrośnięte,masło,cukier i jajko. Dodać sól,proszek do pieczenia
,oraz mąkę ,wymieszać wszystko drewnianą łyżką do połączenia
składników. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie podzielić
ciasto na dwie części ,jedną włożyć do miski i ponownie
przykryć ,drugą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy
na duże koło ( 30-40cm ). Pociąć rozwałkowane ciasto na 8,lub
więcej mniejszych równych trójkątów.
Zawinąć
rogaliki ,posmarować roztopionym masłem i pozostawić na 20 minut
do podrośnięcia.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190°C. (piekłam przy tej temp.z użyciem funkcji termoobiegu). Piec
rogaliki złoty kolor, około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, i od
razu posmarować masłem masłem. W
szczelnym pojemniku wytrzymają do 3 dni.
Lekkie
i puszyste rogaliki nie mogłoby być łatwiejsze do przygotowania
Rogaliki
są tak proste, ,że nie trzeba miksera używać i nie ma ugniatania
ciasta.
Proszek
do pieczenia pomaga w szybszym wzroście , niż same drożdży. Także
powoduje ,że rogaliki są lekkie i puszyste i kruche...:))
Fantastyczne rogaliki! I rzeczywiście łatwe w przygotowaniu :) pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ,polecam ,z wierzchu chrupiące, w środku puszyste
OdpowiedzUsuńRogaliki prezentują się świetnie. Przepis prosty w przygotowaniu! Pozdrawiamy Serdecznie – Da Pietro
OdpowiedzUsuńBardzo maślane ,polecam zrobic
Usuń