wtorek, 15 maja 2018

rogaliki sniadaniowe, wyrabiane łyżką ,na drozdzach i proszku


Składniki:1 szkl.-250 ml

Lekkie , puszyste i bardzo łatwe 
  • 1 niepełna szklanka  wody ciepłej
  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 szklanki  masła, stopionego ,przestudzonego
  • 1/3 szklanki  cukier zwykły
  • 1 duże jajko
  • 2 szklanki  mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól 1 łyżeczka
  • masło roztopione do posmarowania rogalików przed i po pieczeniu

Wykonanie

Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 5 minut. W misce wymieszać drożdże wyrośnięte,masło,cukier i jajko. Dodać sól,proszek do pieczenia ,oraz mąkę ,wymieszać wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części ,jedną włożyć do miski i ponownie przykryć ,drugą część rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na duże koło ( 30-40cm ). Pociąć rozwałkowane ciasto na 8,lub więcej mniejszych równych trójkątów.
Zawinąć rogaliki ,posmarować roztopionym masłem i pozostawić na 20 minut do podrośnięcia. 
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190°C. (piekłam przy tej temp.z użyciem funkcji termoobiegu). Piec rogaliki złoty kolor, około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, i od razu posmarować masłem masłem. W szczelnym pojemniku wytrzymają do 3 dni.


Lekkie i puszyste rogaliki nie mogłoby być łatwiejsze do przygotowania
Rogaliki są tak proste, ,że nie trzeba miksera używać i nie ma ugniatania ciasta.

Proszek do pieczenia pomaga w szybszym wzroście , niż same drożdży. Także powoduje ,że rogaliki są lekkie i puszyste i kruche...:))









4 komentarze:

  1. Fantastyczne rogaliki! I rzeczywiście łatwe w przygotowaniu :) pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ,polecam ,z wierzchu chrupiące, w środku puszyste

    OdpowiedzUsuń
  3. Rogaliki prezentują się świetnie. Przepis prosty w przygotowaniu! Pozdrawiamy Serdecznie – Da Pietro

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com