Składniki
- 1 ½ batata
- 2 cukinie
- 500 g pieczarek
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 6-7 ząbków czosnku opcjonalnie
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
- ½ łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- duża garść posiekanych świeżych ziół (na przykład natka pietruszki lub kolendra,bazylia
- kilka sztuk miechunki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól
do smaku
Wykonanie
Obrać
bataty I marchewki, pokroić wszystko w dowolną kostkę,wstążki
,co kto lubi. Umyte osuszone pieczarki pokroić w plasterki i smażyć
na suchej patelni na złoty kolor. Cukinie umyta ,nie obraną pokroić
na cząstki .W rondlu podgrzać masło dodać cebule ,prażyć na
zloty kolor,dodać bataty,po 3-4 minutach cukinie.Dodać pieczarki i
wszystko dusić 12-15minut do czasu miękkości warzyw takie
jak lubisz. Gdy
całość
będzie
gorąca,
na końcu
doprawić
do
smaku.Dodać musztardę i owoce miechunki. Gulasz
posypać
świeżą
kolendra
lub natką
pietruszki,oraz
bazylii zamieszać .Pozostawić pod przykryciem do przegryzienia
smaków.:))Smacznego
ps można jeść z bułka ,lub sam gulasz,co nie ukrywam ,że taki mi smakuje .
Miechunka
jest bardzo oryginalna – jej
owoce chowają się w charakterystycznych listkach w kształcie
serca, które,gdy owoc dojrzewa, zaczynają przypominać papier. Same
owoce z kolei podobne są do pomidorów, pochodzą z resztą z tej
samej rodziny psiankowatych. Żółte lub pomarańczowe kuleczki są
kwaskowate w smaku.
Miechunka
jest bardzo zdrowa. Zawiera sporo żelaza i witaminy C w idealnych
proporcjach, które zapewniają bardzo dobre wchłanianie obu
składników.
W
miechunce można też znaleźć beta
karoten, wapń, fosfor i sporo potasu. Jej
owoce to również bogate
źródło pektyn, które działają
łagodząco przy chorobach żołądkowo-jelitowych. . Skórka
miechunki zawiera sporo
witaminy A,
która chroni przed niekorzystnym wpływem promieni UV, jest
odpowiedzialna za prawidłowe widzenie i stan skóry. Z kolei duża
zawartość cukrów prostych sprawia, że już garść owoców
miechunki skutecznie zaspokoi głód i zapewni na długo uczucie
sytości. Miechunkę warto spożywać zwłaszcza w okresie
jesienno-zimowym, w czasie częstych katarów i przeziębień. Dzięki
temu nie tylko łatwiej uporamy się z typowymi dla tej pory roku
infekcjami, ale też łatwiej stawimy czoła wiosennemu zmęczeniu.
Owoce
miechunki są bardzo delikatne i wrażliwe na dotyk, dlatego są
sprzedawane wyłącznie w opakowaniu. Warto
również pokusić się o przygotowanie z nich marmolady. Jej
przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku, bo duża zawartość
pektyn w surowych owocach sprawia, że marmolada szybko wiąże i
dobrze trzyma konsystencję. Poza tym ma bardzo oryginalny lekko
cierpki smak i niesamowity kolor.
Suszone
owoce miechunki warto mieć zawsze pod ręką.
Można je spożywać jako przekąskę, podobnie jak inne bakalie np.:
rodzynki, albo dodawać do batoników, muesli, lodów, ciasteczek,
czy deserów. Świetnie smakują, dobrze zaspokajają głód, więc
stanowią znakomitą alternatywę dla niezdrowych, słonych chipsów.
Warto
nimi wzbogacić również smak sosów.
Taki dodatek doskonale współgra ze słodki potrawami. Można go
podawać również do mięs. Nie
warto odmawiać sobie miechunki w każdej postaci, bo jej spożywanie
to prawdziwa przyjemność dla zdrowia!
Składniki:
5
owoców miechunki pomidorowej,
2
tabliczki czekolady,
łyżka
mleka.
Czekoladę
rozkruszyć, dodać łyżkę mleka i całość roztopić w kąpieli
wodnej. Owoce miechunki nabić na patyczki do szaszłyków. Gdy
czekolada się rozpuści, maczać miechunkę i układać na papierze
do pieczenia. Odstawić do zastygnięcia. Można też zjadać
maczając miechunkę w gorącej czekoladzie. Ale miechunka to także
dobry materiał na zdrowotne nalewki lub napary. Nalewkę
przyrządzoną na bazie wina (100 g pokrojonego owocu na 0,5 l
ciepłego wina) można pić dwa razy dziennie po 15 ml. Wspomaga
pracę serca, wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu.
Z
kolei napar można stosować do przemywania skóry lub płukania
włosów. Działa przeciwzapalnie, odżywczo, tonizująco,
regenerująco. Pomaga walczyć z wypryskami, łupieżem, trądzikiem,
wybiela skórę.
Małe,
okrągłe owoce miechunki mają oryginalny, słodki smak, z delikatną
kwaskową nutą, coś pomiędzy pomarańczą i pomidorem. Niektórym
przypomina również lekko smak ananasa, agrestu czy kiwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com