Składniki
- garść kwiatów kurdybanku
- 6 szkl. wody
- miód tyle ile pozostanie wywaru po przecedzeniu,około 3 szkl.
Wykonanie
Garść
świeżych liści i kwiatów kurdybanku zalać 6 szklankami wody,
gotować,
przez 15 minut,
przecedzić
przez gazę i dodać miód w ilości tożsamej ilości wywaru.
Wszystko
wymieszać, ponownie zagotować przez 5 minut.
Przelać
do małych buteleczek. Syrop może być dodatkiem do herbaty lub
ciepłej wody.
Bluszcz
kurdybanek
jest
jednym z najstarszych słowiańskich ziół.
Słowianie
stosowali go niemal we wszystkich schorzeniach. Kurdybanek posiada
niezwykle właściwości wzmacniające
organizm.
Kurdybanek był ziołem pospólstwa zanim odkrył i docenił jego
właściwości król Jan III Sobieski
Zwiększa
ilość leukocytów, wzmacnia serce, reguluje przemianę materii,
oczyszcza i usuwa toksyny. Można go stosować w przeziębieniach,
kaszlu, dusznościach, astmie, chorobach wątroby i trzustki.
Stefania Korżawska w książce "Po zdrowie z ziołami"
pisze, iż to król Jan III Sobieski rozsławił to zioło. Spotkał
kiedyś wieśniaczkę, która właśnie go zrywała dla swojego
synka. Sobieski, który był jeszcze wtedy hetmanem, zapamiętał
roślinkę i gdy jechał na odsiecz Wiednia zabrał jej dużo ze
sobą. Ponoć jego rycerze popijali herbatkę z kurdybanku na
wzmocnienie organizmu, jak się okazało z powodzeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com