- 1kg zmielonego twarogu zmielonego 2 x
- 10 jajek
- 250g masła
- 300g cukru
- rodzynki
- 2 łyżki mąki
- 1 budyń waniliowy
- skórka z cytryny
Wykonanie
Cytrynę zalać
wrzątkiem i zetrzeć na tarce skórkę.
Oddzielić
żółtka od białek. Miękkie masło ucierać przez 3-5 minut,
cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku i po łyżce
cukru. Gotową masę żółtkową połączyć z serem, mąką,budyniem
miksując na średnich obrotach.
Na
koniec dodać sparzone rodzynki ,skórkę z cytryny i ponownie całą
masę wymieszać. Blachę wyłożyć papierem--u mnie 30x30cm .
Ubite
na sztywno białka delikatnie połączyć z masa serowa .
Nagrzać
piekarnik do temperatury
180 stopni C i piec
sernik około
1 godziny. Jeśli
wierzch sernika będzie się zbyt mocno przypiekał, przykrywamy go
folią aluminiową.
Na
15 minut przed końcem pieczenia
,obkroić delikatnie sernik ,wokoło od boków formy ,aby był
równy ,a nie wklęsły. Boków formy nie smarujemy ,tylko dno
wyścielamy papierem do pieczenia.Upieczony sernik pozostawić do ostygnięcia przy otwartych drzwiczkach w piekarniku.Zimny włożyć na noc do lodówki ps.sernik jest maślany ,wilgotny ,.:))
moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńSernik i makowiec najlepsze ciasta
UsuńJadziu właśnie wczoraj kupiłam składniki na sernik a u ciebie znaszłam super przepis
OdpowiedzUsuńTeresko ,jeśli jakimś cudem zostanie Ci kawałek sernika,to nie przejmuj sie ,na pewno wytrzyma w pojemniku w lodówce tydzien .Jest rowniez smaczny jak na świeżo ,nic nie traci.
UsuńBardzo mi miło ,ale pamiętaj ze najlepszy bedzie jak go schowasz do lodówki na noc .Powodzenia
OdpowiedzUsuń