piątek, 25 maja 2018

Marynowane w solance,plastry jabłka ,do obiadu ,na wycieczke


Składniki

  • 400 g woda
  • 400 g ocet jabłkowy  tu
  • 80 g cukier
  • 20 g sól
  • 4 g czarny pieprz ziarna
  • 4 g nasiona kolendry ziarna
  • 2 jabłka



Wykonanie

Połowę wody połączyć z octem,cukrem ,solą pieprzem i kolendrą . Doprowadzić do wrzenia. Mieszać ,aż cukier i sól się całkowicie rozpuści. Dolać drugą połowę zimnej wody , w celu szybkiego schłodzenia solanki.
Umyć jabłka ,wykroić rdzeń,przekroić na pół i zetrzeć na mandolinie w plasterki.
Przełożyć do miski jabłka -plasterki,zalać płynem ponad jabłka i pozostawić na jedną godzinę .
Gotowe po 1 godzinie chrupać ,lub jak u mnie zapakować próżniowo i zabierać ze sobą do pracy,szkoły,wycieczkę itp.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com