niedziela, 1 marca 2015

Królik w herbacie


Składniki
  • 1 królik
  • 2 torebki herbaty czarnej -u mnie Irving
  • 4-6 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki
  • 6-8 średnich cebul
  • 150-200 ml wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Wykonanie

Umytego i osuszonego królika kroimy na 8 części.Zaparzamy herbatę Każdą część nacieramy solą i pieprzem.Zalewamy chłodną herbatą i tak przygotowanego królika odstawiamy do leżakowania,do lodówki na co najmniej 4-6 godzin,a najlepiej na całą noc.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki a następnie szklimy. Krolika wyjmujemy z lodówki odsączamy powstały płyn i każdy kawałek mięska oprószamy mąką. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy pozostałe masło i na dużym ogniu podsmażamy królika, z każdej strony do zarumienienia..Królik będzie dobry, gdy jego włókna podczas smażenia dobrze się pozamykają.Zmniejszamy płomien pod garnkiem z królikiem,dodajemy zeszklona cebulkę z tluszczem.Smażymy całość około 5 minut ,cały czas mieszając.Dolewamy teraz 150ml ciepłej wody i gotujemy na małym ogniu około 40 minut,mieszając od czasu do czasu.Jeśli komuś mało soli ,można wrzucic kostkę rosolową ,lub zwyczajnie dosolić solą.Smacznego


nienudne mięso z królika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com