Składniki
- 1 duży kalafior
- 1-2 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- cebule pokrojone w krążki
- sól,pieprz
- ulubione zioła i przyprawy
- masło
Wykonanie
- Kalafior ugotować w wodzie lub na parze. Ziemniaki i marchewki ugotowac w wodzie ,lub na parze.Odcedzić i przestudzić.Cebulke pokroić w krążki i zarumienić na maśle
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwę masła Na nim ułożyć różyczki kalafiora i pokrojone w plasterki ziemniaki ,oraz marchewkę,posypać przyprawami ,przykryć zarumienioną cebulką.
- Piec w 180st.C około 25-30minut.
Sos paprykowy
Paprykowy sos Ilony4.59 out of 5 based on 317 voters.
Składniki
- papryka 2 sztuki
- cebula 1 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- przecier pomidorowy 60 ml
- oliwki zielone 4-6sztuk
- natka pietruszki posiekana
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie Papryki dokładnie umyć, po czym usunąć z nich gniazda nasienne.Papryke pokroic drobniutko i smażyć na oliwie przez 15 -20 minut do momentu zmięknięcia. Doprawić solą oraz pieprzem. Dodać posiekaną drobniutko cebulę i smażyć dalej 10 -15 minut. Czosnek rozdrobnić i dodać do papryki wraz z posiekaną natką pietruszki.
Wszystko należy dokładnie wymieszać, na zakończenie smażenia,dodać przecier, ocet i oliwki. Doprawić do smaku.
Klasyczny beszamel
Beszamel to pyszny, delikatny
sos na bazie mleka i masła. Doskonale nadaje się do zapiekanek. Zobacz nasz przepis video z tym sosem.
Składniki
- 60 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 600 ml mleka
- 1 liść laurowy
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Cavolfiore gratinato
Ingredienti
1 grande cavolfiore
1-2 carote
2-3 patate
1 cucchiaio di prezzemolo tritato
cipolle tagliate a rondelle
sale e pepe
erbe e spezie preferite
burro
esecuzione
Cuocete il cavolfiore in acqua o al vapore. Patate e carote cuocere in acqua o sulla parze.Odcedzić e przestudzić.Cebulke tagliate a dischi e arrossire nel burro
Al fondo di una casseruola stendere un sottile strato di burro su di esso giaceva cimette di cavolfiore e patate a fette, e carote, cospargere con le spezie, coprire con la cipolla lavata.
Cuocere in 180st.C su 25-30minut.
Uno o l'altro, versare la salsa casseruola
----- ------ Pepper Sauce
Ingredienti
pepe 2 pezzi
cipolla 1 pezzo
2 spicchi d'aglio
passata di pomodoro 60 ml
olive verdi 4-6sztuk
prezzemolo tritato
1 cucchiaio di aceto balsamico
sale
pepe
olio d'oliva
esecuzione
Lavare accuratamente i peperoni, poi rimuoverli nasienne.Papryke fessura tagliata finemente e friggere in olio d'oliva per 15 -20 minuti fino a quando si ammorbidisce. Condire con sale e pepe. Aggiungere la cipolla finemente tritata e friggere altri 10 -15 minuti. Schiacciare l'aglio e aggiungere i peperoni con il prezzemolo tritato.
Tutto deve essere accuratamente miscelato alla fine della cottura, aggiungere la purea, aceto e olive. Aggiustate di sale.
----- Salsa salsa bianca ---------------- -classical
Besciamella è una deliziosa, delicata salsa di latte e burro. Ideale per lasagne e altre casseruole. Guarda la nostra video ricetta con questa salsa.
Ingredienti
60 g di burro
60 g di farina di frumento
600 ml di latte
1 foglia di alloro
sale e pepe macinato al momento qb
Prestazioni a fuoco basso in un pentolino sciogliere la farina masło.Dodać, poi aggiungere lentamente il latte, mescolando continuamente con una frusta. Condire con sale e pepe. Aggiungere la foglia di alloro.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com