sobota, 25 października 2014

kalafior i przyjaciele-zapiekanka------ Cavolfiore gratinato






Składniki


  • 1 duży  kalafior
  • 1-2 marchewki
  • 2-3 ziemniaki 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


  •  cebule pokrojone w krążki 
  • sól,pieprz
  • ulubione zioła i przyprawy

  • masło

Wykonanie




  • Kalafior ugotować w wodzie lub na parze. Ziemniaki i marchewki ugotowac w wodzie ,lub na parze.Odcedzić i przestudzić.Cebulke pokroić w krążki i zarumienić na maśle
  • Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwę masła Na nim ułożyć różyczki kalafiora i pokrojone w plasterki ziemniaki ,oraz marchewkę,posypać przyprawami ,przykryć zarumienioną cebulką.
  • Piec w 180st.C około 25-30minut.
 Jednym ,lub drugim sosem polewamy zapiekanke

Sos paprykowy

11109
com_content.article

Paprykowy sos Ilony4.59 out of 5 based on 317 voters.


Składniki
  • papryka 2 sztuki
  • cebula 1 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • przecier pomidorowy 60 ml
  • oliwki zielone 4-6sztuk
  • natka pietruszki posiekana
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie Papryki  dokładnie umyć, po czym usunąć z nich gniazda nasienne.Papryke pokroic drobniutko i smażyć na oliwie przez 15 -20 minut do momentu zmięknięcia. Doprawić  solą oraz pieprzem. Dodać posiekaną drobniutko  cebulę i smażyć dalej 10 -15 minut. Czosnek rozdrobnić i dodać do papryki wraz z posiekaną natką pietruszki.
Wszystko należy dokładnie wymieszać, na zakończenie smażenia,dodać przecier, ocet i oliwki. Doprawić do smaku.

Klasyczny beszamel


Beszamel to pyszny, delikatny sos na bazie mleka i masła. Doskonale nadaje się do zapiekanek. Zobacz nasz przepis video z tym sosem.

Składniki




  • 60 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 600 ml mleka
  • 1 liść laurowy
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie                                                                                                                                           Na małym ogniu, w rondelku stopić masło.Dodać mąkę, a następnie pomału dodawać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać liść laurowy.       
                                                                                                                                                                                              Cavolfiore
gratinato



Ingredienti

     1 grande cavolfiore
     1-2 carote
     2-3 patate
     1 cucchiaio di prezzemolo tritato

      cipolle tagliate a rondelle
     sale e pepe
     erbe e spezie preferite

     burro

esecuzione

     Cuocete il cavolfiore in acqua o al vapore. Patate e carote cuocere in acqua o sulla parze.Odcedzić e przestudzić.Cebulke tagliate a dischi e arrossire nel burro

     Al fondo di una casseruola stendere un sottile strato di burro su di esso giaceva cimette di cavolfiore e patate a fette, e carote, cospargere con le spezie, coprire con la cipolla lavata.

     Cuocere in 180st.C su 25-30minut.

  Uno o l'altro, versare la salsa casseruola
----- ------ Pepper Sauce

Ingredienti

     pepe 2 pezzi
     cipolla 1 pezzo
     2 spicchi d'aglio
     passata di pomodoro 60 ml
     olive verdi 4-6sztuk
     prezzemolo tritato
     1 cucchiaio di aceto balsamico
     sale
     pepe
     olio d'oliva



esecuzione

Lavare accuratamente i peperoni, poi rimuoverli nasienne.Papryke fessura tagliata finemente e friggere in olio d'oliva per 15 -20 minuti fino a quando si ammorbidisce. Condire con sale e pepe. Aggiungere la cipolla finemente tritata e friggere altri 10 -15 minuti. Schiacciare l'aglio e aggiungere i peperoni con il prezzemolo tritato.
Tutto deve essere accuratamente miscelato alla fine della cottura, aggiungere la purea, aceto e olive. Aggiustate di sale.
                                                                                                                                   ----- Salsa salsa bianca ---------------- -classical

Besciamella è una deliziosa, delicata salsa di latte e burro. Ideale per lasagne e altre casseruole. Guarda la nostra video ricetta con questa salsa.

Ingredienti

     60 g di burro
     60 g di farina di frumento
     600 ml di latte
     1 foglia di alloro
     sale e pepe macinato al momento qb

Prestazioni a fuoco basso in un pentolino sciogliere la farina masło.Dodać, poi aggiungere lentamente il latte, mescolando continuamente con una frusta. Condire con sale e pepe. Aggiungere la foglia di alloro.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...