niedziela, 5 października 2014

Słodka przekąska dla łasuchów--- Dolce delizia per i buongustai

                                                                  





SKŁADNIKI

  • 1 kg marchwi
  • 0,6 kg cukru
  • 4 łyżki koniaku lub whisky
  • 2 cytryny
  • 20 szt migdałów
  • 2 pomarańcze                                                                                                               
                                      WYKONANIE

Marchewkę  obrać, umyć i pokroić w paski.Gotową włożyc do garnka,zalać woda i gotować ,aż będzie miękka. Miękką marchewkę przestudzić i zmiksować .Zmiksowana zasypac cukrem i dodac skórkę z dwoch cytryn.Z cytryn wycisnąć sok i dodac go do marchwi.Sok z pomarańczy i zmielone migdały dodać do musu..Dodac whisky.Gotować na wolnym ogniu ok.20 minut ,mieszając od czasu do czasu.Tak przygotowany mus  rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i suszymy na słońcu,lub w piekarniku w 40-50stopniach C .Smacznego.....................................Przepis na dżem pochodzi od Laury Calder .Pomysł na słodką przekąskę własny. Zamiast czekoladki ,zdrowa słodka przekąska.
   Dolce delizia per i buongustai        INGREDIENTI

     1 kg di carote
     0,6 kg di zucchero
     4 cucchiai di cognac o whisky
     2 limoni
     20 pezzi di mandorle
     2 arance ESECUZIONE

Sbucciare le carote, lavate e tagliate a paski.Gotową messo in pentola, aggiungere acqua e cuocere fino a morbido. Przestudzić carote molli e mescolare con lo zucchero .Zmiksowana e aggiungere la scorza di due limoni cytryn.Z spremere il succo e aggiungerlo al marchwi..Dodac whisky.Gotować lasciate cuocere circa 20 minuti, mescolando di tanto in czasu.Tak mousse preparata spalmato su carta da forno e farlo asciugare al sole, o in 40-50stopniach forno C .Smacznego ................................ La ricetta viene da ..... Laura Calder .Pomysł per uno spuntino dolce proprio.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com