czwartek, 23 października 2014

kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim

Składniki
  • 2-3 papryki czerwone
  • 1 czosnek askaloński,nazywany cebulką szalotką

  • 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej

  • 25dag startego sera żółtego
  • 2-3 pomidory
  • 30 - 40 dag pieczarek

  • 2 łyżki startej marchewki
  • sół,pieprz do smaku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kawałek dyni pokrojonej w kostkę

Wykonanie                                                                                                                               Kasze jaglana płuczemy zalewamy wodą ,tak ,aby była zakryta i prażymy na wolnym ogniu.Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut-,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode .Paprykę czyścimy i zalewamy wrzątkiem .Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy w plasterki Pieczarki wymyte i osuszone ,kroimy w plastry.Dynię bez skórki kroimy w kostkę.Na rozgrzanej patelni smażymy cebulkę ze zmiazdzonym czosnkiem.Po ok. 4-5 minutach dodajemy do niej pokrojona w paski paprykę ,następnie pieczarki .Smażymy około 6-8 minut i po tym czasie dodajemy dynie i  startą marchewkę - u mnie marchewka tarta ze słoika .Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem Na spodzie umieszczamy ugotowaną kasze. Posypujemy 2 łyżkami startego sera .Na ser wykładamy warzywa i posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy przez ok. 25-30minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego..


Kasza jaglana (proso) to absolutne, żywieniowe dobrodziejstwo. Nie zawiera glutenu Jest zasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Ma ocieplające właściwości, nie wychładza organizmu od wewnątrz i w związku z tym jest polecana wszystkim osobom, które marzną zimą. wychłodzony organizm – ma bardzo silne właściwości odżywcze. neutralizuje nam nadmiar kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę. By dobrze zabrać się za przygotowanie posiłku w oparciu o nasz produkt zbożowy należy odmierzyć upragnioną jej ilość i zalać zimną wodą na około godziny. Można moczyć ją oczywiście dłużej, jednak pamiętać, że przed ugotowaniem zmienić jej wodę. To pozwoli nam pozbyć się goryczki. Ja jednak nie praktykuję tej metody. Kaszę płuczę na sitku pod bieżącą wodą kilka minut i dla mnie gorycz jest niewyczuwalna po tym zabiegu. Proporcja gotowania kaszy jaglanej jest dokładnie taka sama jak w przypadku innych kasz czyli 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Gotuję zatem wodę i wypłukaną lub wymoczoną kasze wrzucam na wrzątek z dodatkiem soli oraz jednej łyżki oleju. Kaszę należy obserwować. Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywam na kilka minut. Tak przygotowana kasza jest gotowa do spożycia lub nadaje się do dalszej obróbki.

Czosnek askaloński, zwany szalotką lub cebuloczosnkiem,  zawiera dużo  substancji antynowotworowych, pomaga obniżyć ciśnienie, rozrzedza krew i zapobiega zakrzepom. Zawarte w szalotce naturalne antybiotyki pomagają leczyć przeziębienie i grypę. Jest  też źródłem witamin B6, C, A i kwasu foliowego.   Wybieraj szalotki robiące wrażenie ciężkich i twardych.  Przechowuje się je w zimnym, suchym miejscu, w przewiewnej torbie. W cieple szybko staną się miękkie, w plastiku zepsują się, a w lodówce szybciej spleśnieją.
Szalotki można jeść surowe, dodawać do sosów i sałatek. Pokrojone w talarki i zrumienione używane są jako przybranie. Można je również marynować w ten sam sposób, co cebulę, choć w smaku będą łagodniejsze.


   
Ingredienti

     2-3 peperoni rossi

     1 scalogno aglio, cipolla chiamato scalogni

     1,5-2 szkl. Millet

     25dag formaggio grattugiato

     2-3 pomodori

     30 - 40 grammi di funghi

     2 cucchiai di carote grattugiate

     sale e pepe qb

     3-4 spicchi di aglio

     un pezzo di dadini di zucca



Semole di attuazione miglio versare risciacquo con acqua, in modo da essere oscurato e prażymy la ogniu.Gdy aperto già imbevuto di acqua nel grano (circa 15 minuti), spegnere la fonte di calore e mi coprono per pochi minuti-a venire insieme e assorbito tutta l'acqua. Pulire i peperoni e versare l'acqua bollente e sbollentare .Pomidory Sbucciare e tagliare a cubetti. Scalogni tagliati a fette di funghi lavati e asciugati, tagliati in plastry.Dynię pelati tagliati in padella calda kostkę.Na soffriggere la cipolla con schiacciate czosnkiem.Po ca. 4-5 minuti, aggiungere ad essa i peperoni tagliati a listarelle, poi funghi .Smażymy su 6 -8 minuti e dopo questo tempo, aggiungere le carote grattugiate e zucche - a mio carota crostata dal vaso .Dusimy di circa 10 min-lo sto facendo in una padella profonda. Regolare il condimento a piacere. Stufatura ingrassare leggermente con burro o olio viene disposta sul fondo di cereali cotti. Cospargere con 2 cucchiai di formaggio grattugiato .Na insegna verdure e cospargere il resto del formaggio grattugiato. Cuocere in forno per ca. 25-30minut a 180 gradi. Godetevi ..



Millet (miglio) sono assoluti, vantaggio nutrizionale. Non contiene glutine zasadotwórcza, il che significa che aiuta la digestione e saldi l'acido in eccesso. Ha riscaldamento proprietà, si raffredda il corpo dall'interno, e quindi è consigliato per tutte le persone che sono il congelamento in inverno. corpo raffreddato - ha una forte proprietà nutrizionali. Si neutralizza gli acidi dello stomaco in eccesso in modo efficace contro il bruciore di stomaco. Con bene andare avanti con la preparazione di un pasto a base di cereali nostro prodotto da misurare ambita suo numero e versare acqua fredda per circa un'ora. Si può immergere più a lungo, naturalmente, ma ricordate che prima della cottura per cambiare la sua acqua. Questo ci permetterà di sbarazzarsi di amarezza. Tuttavia, io non pratico questo metodo. Grits sono risciacquati in un colino sotto l'acqua corrente per diversi minuti e me l'amarezza è impercettibile dopo l'intervento chirurgico. La percentuale di miglio cottura è esattamente lo stesso che per gli altri semole o 2: 1 (due bicchieri d'acqua per una tazza di porridge). Cucino, quindi acqua e risciacquato o cereali imbevuto di gettare acqua bollente con sale e un cucchiaio di olio. Devono essere osservate Grana. Una volta che i chicchi imbevuti in acqua (circa 15 minuti), spegnere la fonte di calore e copre in pochi minuti. Tale polenta preparata è pronta per il consumo o idoneo ad un'ulteriore lavorazione.



Scalogno, chiamato scalogni o cebuloczosnkiem, contiene un sacco di sostanze anti-cancro, aiuta ad abbassare la pressione del sangue, fluidifica il sangue e previene la formazione di coaguli di sangue. Incluso nel lo scalogno antibiotici naturali per contribuire a trattare il comune raffreddore e l'influenza. E 'anche una fonte di vitamine B6, C, A e acido folico. Scegli scalogni impressionante pesante e duro. Sono memorizzati in un luogo asciutto, sacchetto traspirante fresco. Il calore diventerà rapidamente morbido, il bottino di plastica e conservare in frigorifero spleśnieją più veloce.

Scalogni possono essere consumati crudi, aggiunti a salse e insalate. Tagliare a fette e rosolato sono utilizzati come guarnizione. Possono anche essere marinati nello stesso modo come cipolle, ma il gusto sarà meno grave.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...