niedziela, 12 października 2014

orzechowo-jabłkowe------nut-apple










Składniki:
  • beza
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 białka
ciasto orzechowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • cukier wanilinowy
  • 230 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cynamonu
130 g orzechów włoskich
krem
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki likieru jaki lubimy
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
dodatkowo
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej





Wykonanie
Owoce umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać cukier i smażyć krótko, aż zredukuje się nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę startą z pomarańczy. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i przestudzić.
ciasto .                                                                                                                                               Uprażyć orzechy na suchej patelni i jak przestygną ,zmielić je. Do miski wsypać mąkę ,proszek do pieczenia,orzechy,cukry i cynamon. W kostkę pokroić zimne masło, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto ,zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 26x 34 cm . Ciasto podzielić na dwie części. Jedna część cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Na wierzchu ciasta rozsmarować jabłka. Piec ciasto w 160 C z termoobiegiem ok 30 minut.                                                                                                                                         beza                                                                                                               Ubić na sztywno białka, stopniowo dodawać cukier i. Ubijać, aż masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier rozpuszczony. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko miksować.. Drugą część ciasta rozwałkować Na wierzch wyłożyć ubitą piane ,rozsmarować i piec w w 120 C z termoobiegiem ok 25-30 minut.
krem:                                                                                                      Jedna szkl. mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrami i mąką. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować.
Krem wyłożyć na placek z jabłkami, przykryć drugim plackiem z bezą i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
Smacznego :)

nut-apple






Ingredienti:

     meringa

     1 cucchiaio di farina di mais

     1 tazza di zucchero a velo

     4 albumi

Walnut cake

     1 cucchiaino di lievito in polvere

     350 g di farina torta

     zucchero vanigliato

     230 g di burro freddo

     1/2 tazza di zucchero a velo

     4 tuorli d'uovo

     1 cucchiaino di cannella

130 g di noci

crema

     2 tazze di latte

     2 cucchiai di fecola di patate

     3 cucchiai di liquore quello che ci piace

     3 cucchiai di farina di grano

     4 cucchiai di zucchero

     zucchero vanigliato

     200 g di burro morbido

     2 tuorli d'uovo

ulteriormente

     1,5 kg di mele

     2 cucchiai di zucchero

     succo e scorza grattugiata di mezza arancia

     Farina di patate 1łyżka





esecuzione

Frutta Lavare, sbucciare e grattugiare le verdure, aggiungere lo zucchero e cuocere brevemente, fino a ridurre l'eccesso di succo di mele. Aggiungere la scorza grattugiata di un'arancia. Succo di arancia mescolato con farina di patate e versare il peso della mela. L'intero ebollizione e przestudzić.

noci pasta .Uprażyć su una padella asciutta e come przestygną, li macinare. In una ciotola aggiungere la farina, il lievito, noci, zucchero e cannella. La caviglia tagliare il burro freddo, aggiungere i tuorli e impastare rapidamente la pasta. Pasta lavorata, avvolgere nella pellicola e mettere in frigo per 30 minuti. In questo momento, i carta da forno carta placca dimensioni 26x 34 centimetri. Dividere la pasta in due parti. Una parte del rotolo sottilmente fuori e posizionarlo nella parte inferiore del modulo. Nella parte superiore delle mele spread torta. Infornare la torta a 160 C con aria calda circa 30 minuti. Batti alle proteine ​​meringa rigide, aggiungere gradualmente lo zucchero e. sbattere fino ad ottenere un composto lucido e rigido, e lo zucchero sciolto. Alla fine aggiungere la farina di patate e mescolare brevemente .. La seconda parte dell'impasto, stendere sopra put montata schiuma, diffondere e cuocere sopra 120 C di aria calda a circa 25-30 minuti.

Crema:. Un szkl bollire il latte. Il secondo bicchiere di latte mescolato con tuorli d'uovo, lo zucchero e la farina. Versare il latte bollente e portate a bollore. La copertina budino risultante e lasciare raffreddare.

Morbido burro fino a chiaro e lanugine. Aggiungere gradualmente raffreddato budino. Alla fine del liquore versare e mescolare brevemente.

La crema mettere sulla torta con le mele, coprire con la seconda torta con meringa e premere leggermente. Inserto Cake per 2 ore in frigorifero.

Enjoy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com