czwartek, 16 października 2014

Kremówka----Fondant




Ciasto francuskie:
30 dag mąki
• 30 dag masła lub margaryny
• 1 jajko i 1 żółtko                                                                                                                                 
                                                                          • 1 łyżka octu,  trochę wody zimnej (2 -3 łyżki)
Wykonanie:
Ciasto robić w chłodnym miejscu.
Z mąki, jaj i wody z octem zarobić ciasto jak na pierogi. Zostawić pod przykryciem na godzinę.
Rozwałkować, uformować kwadrat, włożyć do środka miękkie, lekko rozwałkowane masło. Ciasto złożyć w kopertę i lekko rozwałkować, tak aby masło nie wyszło na zewnątrz. Podsypać mąką. Ciasto ponownie złożyć w kopertę i znów rozwałkować; tę czynność powtórzyć 3 razy w odstępie ok. 10 min – aż masło całkowicie wrobi się w ciasto. Na koniec podzielić ciasto na dwie części i każdą oddzielnie upiec w temp. 180-200°C.

Masa:
5 żółtek
• 10-15 dag cukru
• 1 litr mleka
• 25 dag masła
• 1 szklanka mąki pszennej
• ½ torebki cukru wanilinowego

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dolać szklankę zimnego mleka, wymieszać. Dodać szklankę mąki i jeszcze raz dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać do niego żółtka wymieszane z mąką. Gotować 3 min na wolnym ogniu na gładką masę, cały czas mieszając. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Gotowy krem rozłożyć pomiędzy płatami ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem,lub lukrem jak u mnie i mielonymi migdałami.
,z gazety Niedziela




crema -Fondant ---


Pasta Sfoglia:

30 grammi di farina
30 grammi di burro o margarina
1 uovo e 1 tuorlo d'uovo 1 cucchiaio di aceto, un po 'di acqua fredda (2-3 cucchiai)

Esecuzione:

Torta fatta in un luogo fresco.
La farina, uova e acqua con aceto di guadagnare pasta come gnocchi. Lasciare coperto per un'ora.
Stendere, formare un quadrato, messo in morbido, burro leggermente telonati. Torta presentata in una busta e tira leggermente in modo che il burro non ha funzionato. Farina Podsypać. Torta di sottoporre nuovamente la busta e rotolo di nuovo; Ripetere questa operazione per 3 volte ad intervalli di circa 10 minuti -. fino a quando il burro completamente andando a inquadrare la torta. Alla fine della pasta per dividere in due parti e ciascuna cuocere separato. 180-200 ° C.

Peso:

5 tuorli d'uovo
10-15 grammi di zucchero
1 litro di latte
25 grammi di burro
Di farina 1 tazza
½ sacchetto di zucchero vanigliato

Esecuzione:

Montare i tuorli con lo zucchero e lo zucchero vanillina, versare un bicchiere di latte freddo e mescolare. Aggiungere una tazza di farina e mescolare bene di nuovo. Il resto del latte a bollire e versare il tuorlo d'uovo mescolato con la farina. Cuocere per 3 minuti a fuoco basso fino a che liscio, mescolando continuamente. Raffreddare a temperatura ambiente. Burro morbido fino a chiaro e tutto il tempo di macinazione, aggiungere un cucchiaio di panna. Crema spalmabile Pronti tra i pannelli di pasta sfoglia, cospargere con zucchero a velo.

Dal giornale Domenica


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...