wtorek, 7 października 2014

Makaron ręcznie robiony,włoski---Pasta fatta a mano, italian

Składniki

Makaron... nie taki makaron straszny jak go malują...
  • 4 duże jaja
  • 400g mąki typ 400, lub 450                                              
    Wykonanie
Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku wyrabiania, ciasto będzie twarde ,ale podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste i gładkie . Składamy na pół podczas ugniatania, w ten sposób nabierze ono powietrza. Wyrabiamy od 15-20 minut. Gotowe gładkie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy do odpoczynku na około 30 minut. Po tym czasie ciasto nabierze elastyczności, ponieważ włókna glutenu napęcznieją i się rozprostują. 30 minut minęło i od poczęte ciasto ,dzielimy na 4 części Bierzemy jeden kawałek (resztę ciasta przykrywamy Bardzo ważne, aby ciasto nie obeschło ciasta) i rozwałkowujemy cieniutko na posypanej mąką stolnicy. lub przepuszczamy przez wałkowarke
http://www.youtube.com/watch?v=cayCj2o4v7A                             Rozwałkowane gotowe ciasto zwijamy w rulon.. Zwinięty rulon kroimy na paseczki 0,4-0,6 milimetra ,lub jaką kto chce szerokość makaronu. Albo przez wykrojniki do makaronu
Pocięte paski makaronu zwijamy w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie 8-10minut.   
                Pasta fatta a mano italiana ...
        Ingredienti
Maccheroni di pasta ... non così spaventoso come sembra ...
4 uova grandi
400g di farina tipo 400, o 450 Tipo
Versate la farina sulla spianatoia, formiamo un tumulo con il buco in mezzo. Bastoni per l'uovo leggermente sbattuto e forchetta, mescolare la farina con le uova. Una volta che è mescolato, cominciare a impastare la pasta a mano. Se l'impasto si attacca a noi mentre impastare la spianatoia, cospargere leggermente con la farina. All'inizio del impastamento, l'impasto sarà dura, ma la lunga lavorazione dell'impasto sarà elastica e liscia. Piegare a metà durante l'impasto, in questo modo diventerà aria. Impastare 15-20 minuti. Impasto liscio Pronta è messo nel sacchetto di plastica e mettere da parte a riposare per circa 30 minuti. Trascorso questo tempo l'impasto diventerà flessibile, perché le fibre si gonfiano e glutine raddrizzarsi. 30 minuti passavano e la pasta concepito, dividere in 4 parti prendono un pezzo (copriamo il resto della pasta è molto importante che la pasta non obeschło dolci) e rool sottilmente su una spianatoia infarinata. o passato attraverso il wałkowarke http://www.youtube.com/watch?v=cayCj2o4v7A pasta telonati pronto a rimboccarsi in un rotolo .. rotolo crollato, tagliata a strisce 0.4-0.6 millimetri, o colui che vuole la larghezza della pasta. Oppure la pasta punzonatura
  Tagliare le strisce di pasta rotolo nella fessura. Far bollire in acqua salata 8-10minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com