sobota, 29 lipca 2017

CHIPSY Z JARMUŻU






Składniki
  •  500 - 600 g jarmużu świeżego
  •  ½ łyżeczki  soli
  • 1 łyżka cukru pudru    
  • ¾ łyżki zmielonych ziaren kolorowego pieprzu
  • 6 łyżek oleju lub oliwy
Wykonanie
 
Dehydrator Counter Intelligence Infra Red D5
Umyć jarmuż ,osuszyć i porwać na kawałki. Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki ,zalać olejem ,wymieszać do połączenia składników.Teraz wymieszać jarmuż z przyprawami ,maczając go w zalewie olejowej. Rozłożyć na tacki dehydratora, włączyć funkcje słoneczną .Jarmuż myję, suszę i rwę na kawałki. Następnie jarmuż mieszam z przyprawami i olejem. Rozkładam na tackach. Wstawiam do dehydratora. Włączam funkcję słoneczną, suszę przez 8-10 godzin. Jest to tryb suszenia infra red falami podczerwieni,czyli suszenie jak na słońcu...
cyt....Dehydrator jest urządzeniem inteligentnym i nowoczesnym. Tryb automatycznego suszenia został zaprojektowany tak, aby na bieżąco kontrolował wilgotność wewnątrz urządzenia. To fantastyczne rozwiązanie zwłaszcza do miękkich i soczystych produktów. Kontrola wilgotności sprawia, że suszone produkty nie będą przesuszone. To ma wielkie znacznie w przypadku pomidorów na przykład! A wiem, że wielu moich czytelników suszy pomidory co roku. Co ciekawe, na tackach dehydratora mieści się prawie 6 kg pomidorów w jednorazowym załadunku! Imponujący wynik, chociaż na pierwszy rzut oka myślałam, że zmieszczą się 3 kg. Bardzo miłe zaskoczenie! Bez względu na wybrany tryb suszenia, dehydrator kończy pracę dopiero wówczas, gdy składniki osiągną optymalny poziom wilgotności. Sam dehydrator dba o to, żebyśmy nie zepsuli sobie składników!


  cytat z tej strony

   tutaj

 Witamina A

Pewnie wiesz, że pomaga ona zachować zdrowie oczu i skóry. Wiele kremów ochronnych zawiera dawkę retinolu, czyli głównej postaci tej witaminy. Zapobiegają one przesuszaniu się skóry i tworzą barierę oddzielającą nas od mroźnego powietrza. Jeśli dostarczysz odpowiednią dawkę witaminy A z pokarmu i zadziałasz od zewnątrz, możesz mieć, pewność, że nadchodząca zima nie zniszczy twojej cery. Potwierdzeniem chroniących urodę właściwości jarmużu niech będzie fakt, że w 100 g dostarcza on prawie 90% dziennej dawki witaminy A.
Witamina K
Jarmuż jak wszystkie zielone warzywa zawiera sporo witaminy K. Jest ona niezbędna do wielu przemian w organizmie. Najczęściej łączona jest ze wspomaganiem układu krwionośnego. Reguluje wytwarzanie protrombiny i zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Witamina K bierze także udział w regulacji gospodarki wapniowej. To bardzo ważne, bo bez silnego szkieletu w przyszłości mogą grozić ci kontuzje. Jedna porcja tej zieleniny dostarcza około dziennej dawki witaminy K.
Wapń
Oto kolejny powód, aby przekonać się do jedzenia jarmużu. Dba on bowiem o mineralizację kości. Wapń to nie tylko mocny szkielet, ale także zdrowa sylwetka. Minerał odpowiada bowiem za utrzymanie prawidłowej masy ciała, wspomaga redukcję i docinanie oraz bierze czynny udział w skurczach mięśni. Jarmuż w porównaniu do innych produktów ma korzystną proporcję między wapniem i fosforem, o czym często się zapomina.

Antyoksydanty

Przeciwutleniacze to ogromna moc w dzisiejszych czasach. Mówi się, że jest ich coraz mniej w owocach i warzywach, dlatego warto zadbać o odpowiednio dużą dawkę. Antyoksydanty unieszkodliwiają wolne rodniki atakujące nasze tkanki. Ten proces dotyka nie tylko ludzi starszych, prowadzących niezdrowy tryb życia. Wbrew pozorom, stres oksydacyjny dotyka najmocniej sportowców. Inna cenna cecha wśród właściwości jarmużu - to źródło flawonoidów i karotenoidów.

Żelazo

Jarmuż dostarcza żelaza, w 100 g aż 20% dziennego zapotrzebowania. Owszem, żelazo pochodzenia roślinnego słabiej się przyswaja, ale witamina C zawarta w jarmużu zdecydowanie ułatwia jego wchłanianie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com