piątek, 23 lutego 2018

Pasztet


Składniki
  • 300g wątróbki drobiowej
  • 800-900 g kurczaka
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • Ok. 400g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
  • 2-3 Liście laurowe,
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka,
  • 1 duża,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 średnie jajka
  • 1 duża bułka namoczona w rosole i nie odciśnięta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka gałka muszkatołowa




Wykonanie
Wątróbkę zalać wrzątkiem na 10-15 minut, odcedzić . Kurczaka, podgardle .mięso wieprzowe,oraz warzywa zalać wodą. Dodać do nich liść laurowy, ziele,gotować ,aż mięsko będzie miękkie.
Gotowe mięso wyjąć z rosołu,oskubać kurczaka ,resztę mięsa pokroić na mniejsze kawałki ,wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w powstałym rosole. Do zmielonego mięsa dodać żółtka,namoczoną bułkę -nie odciśniętą,pianę z ubitych białek,oraz sól,pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać .Piec około 1 godziny w 180 °C.U mnie wyszły 2 foremki -foremki kupione kiedyś na allegro tutaj cena niecałe 5 zł





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com