Zaprawa
do mięsa
- 1 i 1/2 kg mięsa,lub boczku ,co kto lubi
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka mielonej kolendry
- 2-3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka kminku
- 1 łyżka kopiasta cukru pudru
- 4 płaskie łyżeczki pektosoli
- 3 łyżeczki żelatyny
- 250 ml wody
- woreczek do szynkowara
Wykonanie
Zagotować
250ml wody z czosnkiem,liściem laurowym ,zielem angielskim,kolendrą
kminkiem.Całość gotować 20 minut na małym ogniu.Po tym czasie
przecedzić i dodać cukier puder,pektosól i żelatyne . Wszystko
dokładnie wymieszac do rozpuszczenia składników.Tak przygotowanym
roztworem nastrzykiwać przygotowane mięsko. U mnie tym razem
boczek-poprzednio mąż robił karkówkę - . Do szynkowara włożyć
woreczek i umieść w nim boczek . Szynkowar zamknąć i odstawić na
minimum 24 godziny do lodówki Po tym czasie parzymy w wodzie o
temp. ok 75 -80 stopni przez
tyle minut ile waży mięsko
.Wody wlewamy
tyle ,aby ,sięgałą powyżej poziomu mięsa .Po ugotowaniu
wystudzić i odstawić na kolejne 10-12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com