sobota, 21 lutego 2015

Boczek z szynkowaru


Zaprawa do mięsa

  • 1 i 1/2 kg mięsa,lub boczku ,co kto lubi
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 1 mała łyżeczka mielonej kolendry
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka kminku
  • 1 łyżka kopiasta cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki pektosoli
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 ml wody
  • woreczek do szynkowara
Wykonanie                                                                                                                                                                                                        Zagotować 250ml wody z czosnkiem,liściem laurowym ,zielem angielskim,kolendrą kminkiem.Całość gotować 20 minut na małym ogniu.Po tym czasie przecedzić i dodać cukier puder,pektosól i żelatyne .   Wszystko dokładnie wymieszac do rozpuszczenia składników.Tak przygotowanym roztworem nastrzykiwać przygotowane mięsko.                    U mnie tym razem boczek-poprzednio mąż robił karkówkę - .                                                          Do szynkowara włożyć woreczek i umieść w nim boczek .                                                                Szynkowar zamknąć i odstawić na minimum 24 godziny do lodówki Po tym czasie parzymy w wodzie o temp. ok 75 -80 stopni przez tyle minut ile waży mięsko .Wody wlewamy tyle ,aby ,sięgałą powyżej poziomu mięsa .Po ugotowaniu wystudzić i odstawić na kolejne 10-12 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...