- mąka tortowa 1 kg
- cukier waniliowy 16 g
- mleko ciepłe 250 ml
- drożdże świeże 1 kostka
- margaryna roztopiona 200 g
- jajka 5 szt
- cukier 8 łyżek
- sól do smaku 1 szczypta
- mleko do nadzienia 3 szklanki
- budyń waniliowy 3 opakowania
- cukier puder
- dżem -nie koniecznie
Wykonanie
- Nadzienie:
Budyń ugotować wg .przepisu na opakowaniu ale w 3 szklanki mleka.Ostudzić. Ciasto Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru.. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek ,wlać wyrośnięty rozczyn i rozpuszczone masło .
Dodać jajka rozbełtane z
cukrem,cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
Wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki.Ciasto pozostawić
do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. -około 1godziny.Gdy ciasto powiększy swą objętośc
podzielic na 4 części .Gotowe ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na
prostokąt Na ciasto nakładamy porcje budyniu---może być pasek dżemu- -- pozostawiając
troszkę odstępu od brzegów.Ciasto zwijać w rulon i kroić na 2
-3 cm plasterki .Gotowe bułeczki przełożyć na 2 blachy
wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na
ok. 20 min. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez około 20 minut.
Piekłam z termoobiegiem 2 blaszki naraz .Cukier puder rozetrzeć
z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu
bułeczki polukrować,lub posypac pudrem.inspiracja .doradca smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com