środa, 18 lutego 2015

proste, drożdżowe bułeczki


Składniki
  • mąka tortowa 1 kg
  • cukier waniliowy 16 g
  • mleko ciepłe 250 ml
  • drożdże świeże 1 kostka
  • margaryna roztopiona 200 g
  • jajka 5 szt
  • cukier 8 łyżek
  • sól do smaku 1 szczypta
  • mleko do nadzienia 3 szklanki
  • budyń waniliowy 3  opakowania
  • cukier puder
  • dżem -nie koniecznie
Wykonanie
    Nadzienie:
    Budyń ugotować wg .przepisu na opakowaniu ale w 3 szklanki mleka.Ostudzić.                       Ciasto                                                                                             Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru.. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek ,wlać wyrośnięty rozczyn i rozpuszczone masło .
    Dodać jajka rozbełtane  z cukrem,cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. -około 1godziny.Gdy ciasto powiększy swą objętośc podzielic na 4 części .Gotowe ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na prostokąt Na ciasto nakładamy porcje budyniu---może być pasek dżemu- -- pozostawiając troszkę odstępu od brzegów.Ciasto zwijać  w rulon i kroić na 2 -3 cm plasterki .Gotowe bułeczki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez około 20 minut. Piekłam z termoobiegiem 2 blaszki naraz .Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu bułeczki polukrować,lub posypac pudrem.inspiracja .doradca smaku
Pieczemy słodkie drożdżówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...