- mąka tortowa 1 kg
 - cukier waniliowy 16 g
 - mleko ciepłe 250 ml
 - drożdże świeże 1 kostka
 - margaryna roztopiona 200 g
 - jajka 5 szt
 - cukier 8 łyżek
 - sól do smaku 1 szczypta
 - mleko do nadzienia 3 szklanki
 - budyń waniliowy 3 opakowania
 - cukier puder
 - dżem -nie koniecznie
 
Wykonanie
- Nadzienie:
 
Budyń ugotować wg .przepisu na opakowaniu ale w 3 szklanki mleka.Ostudzić. Ciasto Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru.. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek ,wlać wyrośnięty rozczyn i rozpuszczone masło .
Dodać jajka rozbełtane  z
 cukrem,cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
 Wyrabiać aż  ciasto będzie odstawać od ręki.Ciasto pozostawić
 do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. -około 1godziny.Gdy ciasto powiększy swą objętośc
podzielic na 4 części .Gotowe ciasto  wyłożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na
 prostokąt Na ciasto nakładamy porcje budyniu---może być pasek dżemu- -- pozostawiając
 troszkę odstępu od brzegów.Ciasto  zwijać  w rulon i kroić na 2
 -3 cm  plasterki  .Gotowe bułeczki  przełożyć na 2 blachy
 wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na
 ok. 20 min. Pieczemy  w nagrzanym piekarniku 180*C przez około 20 minut. 
 Piekłam z termoobiegiem 2 blaszki  naraz   .Cukier puder rozetrzeć
 z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu 
 bułeczki polukrować,lub posypac pudrem.inspiracja .doradca smaku 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com