poniedziałek, 2 lutego 2015

sos pomidorowy wg Gessler

  


                                                                   sos pomidorowy  wg Gessler                                                                                                                Składniki:                  
  •   2 szalotki, drobno posiekane    
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 10 kaparów      
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  •  30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego    
  •   pęczek pietruszki posiekanej     
  •   2 łyżeczka papryki słodkiej  
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu   
  •   1 puszka pomidorów  
  •   1 łyżeczka oregano   
  • sól, pieprz (może być cayenne)    
  • wiórki masła  
                                                                                                             Wykonanie:                                                                                                                        Na patelni zeszklić na oliwie szalotkę, dodać czosnek. Następnie wrzucić pomidory, dusić na wolnym ogniu, dodać przyprawy i kapary - oprócz pietruszki (dodać na końcu). Gotować aż pasta zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...