Jajka po hiszpańsku wg Gessler Składniki:
- 2 jajka chleb na grzanki (idealnie sprawdza się chałka)
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 10 kaparów
- 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- pęczek pietruszki posiekanej
- 2 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz (może być cayenne)
- wiórki masła
Wykonanie:
Na patelni zeszklić na oliwie szalotkę, dodać czosnek. Następnie wrzucić pomidory, dusić na wolnym ogniu, dodać przyprawy i kapary - oprócz pietruszki (dodać na końcu). Gotować aż pasta zgęstnieje. Jajka wbić na gorący tłuszcz i usmażyć jak sadzone. Odcedzić. Kromki chleba lub chałki posmarować pastą pomidorową, na to wyłożyć usmażone jajko. Obsypać wiórkami masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Jajka po hiszpańsku podawać posypane szczypiorkiem i świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com