Google+ Followers

Jajka po hiszpańsku


Jajka po hiszpańsku wg Gessler                                                                                                                                                                       Składniki:      
  • 2 jajka chleb na grzanki (idealnie sprawdza się chałka)    
  •   2 szalotki, drobno posiekane    
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 10 kaparów      
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  •  30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego    
  •   pęczek pietruszki posiekanej     
  •   2 łyżeczka papryki słodkiej  
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu   
  •   1 puszka pomidorów  
  •   1 łyżeczka oregano   
  • sól, pieprz (może być cayenne)    
  • wiórki masła  
       

                                                                        Wykonanie:         
 Na patelni zeszklić na oliwie szalotkę, dodać czosnek. Następnie wrzucić pomidory, dusić na wolnym ogniu, dodać przyprawy i kapary - oprócz pietruszki (dodać na końcu). Gotować aż pasta zgęstnieje. Jajka wbić na gorący tłuszcz i usmażyć jak sadzone. Odcedzić. Kromki chleba lub chałki posmarować pastą pomidorową, na to wyłożyć usmażone jajko. Obsypać wiórkami masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Jajka po hiszpańsku podawać posypane szczypiorkiem i świeżą natką pietruszki.