Składniki
- 150g maślanka
- 230g letniej wody
- 150g orkisz mąka razowa
- 350 g białe mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 20g oliwa z oliwek
Maślankę wymieszać z wodą. Następnie dodać mąkę, drożdże, sól i oliwę z oliwek.
Hakiem ciasta, wymieszć na niskiej prędkości około 2 minut, , aż wszystkie składniki sie rowno połączą.Teraz zwiększamy obroty miksera i wyrabiamy ciasto nadal miksując , około 4-5 kolejnych minut .Ciasto jest bardzo lepkie, mokre i nie rób nic,nie ulegaj pokusie, aby dodać więcej mąki!
Gotowe ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej i wysypanej mąką. Odstawić na 1 godzinę lub do czasu,aż ciasto podwoi objętość . W zależności od temperatury i drożdży,może to być 1 godzina ,lub krócej. Sprawdzic po 40 minutach ,czy podwoiło swą objętość ,jak nie to pozostaje juzbroić się w cierpliwość.
Podgrzewamy piekarnik do temperatury 180 ° C i pieczemy przez 45 minut (lub do złotego koloru)
Wyjąć z piekarnika ,zdjąć z formy i odstawić do ostygnięcia na kratce.
Uwagi
Zastąpic maślankę można normalnym mlekiem i z odrobiną octu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com