czwartek, 26 lutego 2015

duet-- maślanka z orkiszem

Pomysł wlasny..Polecam
Składniki
  •     150g  maślanka
  •     230g letniej wody
  •     150g orkisz mąka razowa
  •     350 g  białe mąki orkiszowej
  •     2 łyżeczki suszonych drożdży
  •     1 łyżeczka soli
  •     20g  oliwa z oliwek
Wykonanie


   Maślankę wymieszać z wodą. Następnie dodać mąkę, drożdże, sól i oliwę z oliwek.
    Hakiem ciasta, wymieszć na niskiej prędkości około 2 minut, , aż wszystkie składniki sie rowno połączą.Teraz zwiększamy obroty miksera i wyrabiamy ciasto nadal miksując , około 4-5 kolejnych minut  .Ciasto jest bardzo lepkie, mokre  i nie rób nic,nie ulegaj pokusie, aby dodać więcej mąki!
  Gotowe ciasto wyłożyć do formy  wysmarowanej i wysypanej mąką. Odstawić na 1 godzinę lub do czasu,aż  ciasto podwoi objętość . W zależności od temperatury i  drożdży,może to być 1 godzina ,lub krócej.  Sprawdzic po 40 minutach ,czy podwoiło swą objętość ,jak nie to pozostaje juzbroić się w cierpliwość.
   Podgrzewamy piekarnik do temperatury 180 ° C i pieczemy przez 45 minut (lub do złotego koloru)
    Wyjąć z piekarnika ,zdjąć z formy i  odstawić do ostygnięcia na kratce.

Uwagi
Zastąpic maślankę  można normalnym mlekiem i z odrobiną octu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com