Zupa czosnkowa Magdy Gessler
– Składniki:
- 1 cebula
- 2 duże ziemniaki
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 40 g boczku wędzonego
- sól, pieprz,
- majeranek
- czerstwe pieczywo na grzanki
- oliwa z oliwek
- tarty parmezan
- 40 g boczku wędzonego
- 8 -10 ząbków czosnku
Cebulę obraną ,pokrojoną w kostkę przesmażyć na maśle.Ściągamy cebulkę z patelni i na tym samym masełku podsmażamy czosnek w łupinach . Bulion warzywny zagotowujemy i dodajemy cebulkę ,pokrojone ziemniaczki w kostkę i przetarty przez sito usmażony czosnek. Do zupy czosnkowej dodajemy też boczek
pokrojony w cienkie paseczki i wytopiony na patelni. Gotujemy około pół
godziny. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ,pamiętając ,że parmezan też doda soli do zupki.Gotujemy do momentu ,aż ziemniaki będą miękkie . Wówczas zupę czosnkową miksujemy. Zupa czosnkowa z grzankami to świetny pomysł na zimę. Grzanki-pieczywo kroimy w kostkę i zrumieniamy na
oliwie. Do miseczek wkładamy porcję grzanek i zalewamy gorącą
zupą czosnkową. Na górze sypiemy parmezanem. Aby zupa czosnkowa
była bardziej kremowa, można przed zmiksowaniem dodać do niej
śmietankowy serek topiony.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com