niedziela, 8 lutego 2015

ZUPA CZOSNKOWA

Zupa czosnkowa Magdy Gessler –                                                                                                                                                Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 40 g boczku wędzonego
  • sól, pieprz,
  • majeranek
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • oliwa z oliwek
  • tarty parmezan
  • 40 g boczku wędzonego
  • 8 -10 ząbków czosnku                                                                                                                                             
                         Wykonanie
Cebulę obraną ,pokrojoną  w kostkę przesmażyć na maśle.Ściągamy cebulkę z patelni i na tym samym masełku podsmażamy  czosnek  w łupinach . Bulion warzywny zagotowujemy i dodajemy cebulkę ,pokrojone ziemniaczki w kostkę i przetarty przez sito usmażony czosnek. Do zupy czosnkowej dodajemy też boczek pokrojony w cienkie paseczki i wytopiony na patelni. Gotujemy około pół godziny. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ,pamiętając ,że parmezan też doda soli do zupki.Gotujemy do momentu ,aż ziemniaki będą miękkie . Wówczas zupę czosnkową miksujemy. Zupa czosnkowa z grzankami to świetny pomysł na zimę. Grzanki-pieczywo kroimy w kostkę i zrumieniamy na oliwie. Do miseczek wkładamy porcję grzanek i zalewamy gorącą zupą czosnkową. Na górze sypiemy parmezanem. Aby zupa czosnkowa była bardziej kremowa, można przed zmiksowaniem dodać do niej śmietankowy serek topiony.
Smacznego
ZUPA KREM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...