wtorek, 24 lutego 2015

Przekaska Na patyku

Składniki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 120- 170g
  • 5-6 łyżek keczupu,lub sosu pomidorowego
  • 100g szynki pokrojonej na kawałeczki
  • 50 g startego sera typu ementaler ,
  • 1 jajko
Wykonanie                                                                                                                               Sos:                                                                                                                                         sos pomidorowy wymieszać z puszką tuńczyka ,szynką i serem.                                                                                Ciasto
  • 2 -szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5-6 łyżek oleju lub klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki octu (np.jabłkowego)
  • dodatkowo: olej i patyczki do saszłyków
Wykonanie                                                                                                                                                Zagnieść ciasto ze składników podanych wyżej ,będzie podobne jak na pierogi. Gotowe ,wyrobione ciasto podzielic na cztery części i każdą rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Nakładać farsz ,przykryć drugim ciastem i wycinać kółka ,trójkąty..Następnie każde kółko dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach.
Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.Tak samo powtórzyć z reszta ciasta i nadzienia .  Piec 10-15 minut w temperaturze 200stopni C   .Gotowe umieścić na patyku.Smacznego                          

 Sos czosnkowo selerowy
                                                                                                                                                               Składniki

  • - kilka ząbków czosnku,
  • -2-3 łyżki majonezu,
  • śmietanę lub jogurt naturalny,
  • 1 łodyga selera naciowego

    Wykonanie
    Czosnek i seler naciowy zmiksować .Następnie jogurt ,lub śmietanę połączyć z majonezem. I ponownie wszystko razem zmiksować .Ten sos świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Pyszny sos czosnkowy oprócz walorów smakowych jest naturalnym antybiotykiem.          Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...