Składniki
- 3 szklanki cukru pudru
- ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku,lub karob*
- ¼ łyżeczki soli
- 2 ½ szklanki chocolate chips,lub innych-u mnie płatki kukurydziane
- 4 białka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 5 łyżek suszonej żurawiny, lub suszone wiśnie, kawałki toffi
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 165-170stopni C .Przygotować dwie blachy z gazówki i wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem
.
Wymieszać cukier, kakao i sól w misce.Dodać i wymieszać z płatkami kukurydzianymi. Białka ubić i wymieszać z wanilią .Do suchych składników dodac ubitą pianę. Wszystko wwymieszać widelcem lub mikserem .
Gotową masę nabrać na łyżeczkę od herbaty i upuścić kopczyki na pergaminie.-u mnie łyżka ,bo córka nie da rady łyżeczka
. .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165-170stopni C 15 minut. Fajnie krótko .Pozostawić do ostygnięcia ,Ciasteczka są Najłatwiejsze do usunięcia z pergaminu jeśli pozwoli im się ostygnąć na nim.Ciasteczka są miękkie i kruche, więc postępować ostrożnie .. Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com