czwartek, 26 lutego 2015

Ciastka Madzi, bez glutenu







Składniki
  •     3 szklanki cukru pudru
  •     ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku,lub karob*
  •     ¼ łyżeczki soli
  •     2 ½  szklanki chocolate chips,lub innych-u mnie płatki kukurydziane
  •     4 białka
  •     1 łyżka ekstraktu z wanilii
  •    5 łyżek suszonej żurawiny, lub suszone wiśnie, kawałki toffi
*Jest to naturalny zamiennik kakao, naturalnie słodki i nie zawiera kofeiny polecamy dla każdego
Wykonanie

   Rozgrzać piekarnik do 165-170stopni C  .Przygotować dwie blachy z gazówki i wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem
.
   Wymieszać cukier, kakao i sól w misce.Dodać i wymieszać  z płatkami  kukurydzianymi. Białka ubić i wymieszać z wanilią .Do suchych składników dodac ubitą pianę. Wszystko wwymieszać widelcem lub mikserem .
 Gotową masę nabrać na  łyżeczkę  od herbaty i upuścić  kopczyki na pergaminie.-u mnie łyżka ,bo córka  nie da rady łyżeczka
. .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165-170stopni C 15 minut. Fajnie krótko .Pozostawić do ostygnięcia ,Ciasteczka są Najłatwiejsze do usunięcia z pergaminu jeśli pozwoli im się  ostygnąć na nim.Ciasteczka są miękkie i kruche, więc postępować ostrożnie ..  Przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com