Google+ Followers

Jabłecznik na mące ryżowej




ciasto kroiłam gorące ,bo goście juz siedzieli za stołem i nie było czasu na studzenie....

Składniki na formę 26 x 26cm

  • Składniki:                                                                                                                              
  • 1 czubata  szklanka mąki  pszennej
  • 1czubata szklanka mąki ryżowej 
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • jabłka prażone (około 1½-2 litrowego słoika )
  • 6 łyżek cukru (do piany z białek)
  • cukier puder do posypania
  • cynamon
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    Wykonanie
Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 i 1/3 ciasta wstawić do lodówki na okolo 30 minut.Po 30 minutach rozwałkować większe ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe ciasto nakłuć widelcem.Podpiec 10-12 minut w 180 st.C .Na podpieczony spód wyłożyć jabłka . Posypać je cynamonem . Z 6 białek i 6 łyżek cukru ubić pianę .Wyłożyć ją na ciasto z jabłkami Na tak przygotowane ciasto wyłożyc pozostałe rozwałkowane ciasto na wierzch.
Piec w temperaturze 180°C, przez około 40-50mnut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.ps.dzięki mące ryżowej jest bardziej kruche,ale za to jakie smaczne..Pycha.
Smacznego:-)