ciasto kroiłam gorące ,bo goście juz siedzieli za stołem i nie było czasu na studzenie....
Składniki na formę 26 x 26cm
- Składniki:
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 1czubata szklanka mąki ryżowej
- 250 g masła
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka pasty waniliowej
- jabłka prażone (około 1½-2 litrowego słoika )
- 6 łyżek cukru (do piany z białek)
- cukier puder do posypania
- cynamon
- 2 łyżki kwaśnej śmietanyWykonanie
Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia,
aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane
ciasto podzielić na dwie części. 2/3 i 1/3 ciasta wstawić do
lodówki na okolo 30 minut.Po 30 minutach rozwałkować większe ciasto z
lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe ciasto
nakłuć widelcem.Podpiec 10-12 minut w 180 st.C .Na podpieczony spód
wyłożyć jabłka . Posypać je cynamonem . Z 6 białek i 6 łyżek
cukru ubić pianę .Wyłożyć ją na ciasto z jabłkami Na tak
przygotowane ciasto wyłożyc pozostałe rozwałkowane ciasto na
wierzch.
Piec w temperaturze 180°C, przez około 40-50mnut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.ps.dzięki mące ryżowej jest bardziej kruche,ale za to jakie smaczne..Pycha.Smacznego:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com