SKŁADNIKI:
- 1 l maślanki
- 520 g mąki razowej
- 140 g orkiszowej
- 160 g mąki z nasion amarantusa
- 180 g mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka octu
- 10 dkg drożdży
- 1/4 szkl. oliwy
- olej i mąka do form
Wykonanie
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem i 5-6 łyżkami mąki.
Do tak przygotowanej mieszanki dodać letnią maślankę.Wszystko wymieszać
na jednolita masę i odstawić w ciepłe miejsce na 20-25 minut.Pozostałe
składniki włożyć do misy miksera-bez octu i oliwy.Oliwę wymieszać z
octem.Gdy rozczyn wyrośnie ,dodać pozostałe składniki,olie z octem i
dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po
tym czasie
ponownie wyrobić i przełożyć ciasto do keskóweki wysmarowanych oliwa i
wysypanych mąką.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp.200stopni C ,a
po 15-20 minutach zmniejszamy do temp.180stopniC.Pieczemy nadal okolo
40minut.-w sumie razem pieczemy jakieś 55-60 minut.20 minut przed końcem
pieczenia wyjmuje chlebki i dopiekam je bez firmy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com