piątek, 27 lutego 2015

Z maślanką i amarantusem-chleb




 




SKŁADNIKI:
  • 1 l maślanki
  • 520 g  mąki razowej
  • 140 g orkiszowej
  • 160 g mąki z nasion amarantusa 
  • 180 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka octu
  • 10 dkg drożdży
  • 1/4 szkl. oliwy
  • olej i mąka do form
                      
                                                                                                                    Wykonanie                                                                                                                                   Drożdże rozkruszyć  i wymieszać z cukrem i 5-6 łyżkami mąki. Do tak przygotowanej mieszanki dodać letnią maślankę.Wszystko wymieszać na jednolita masę   i odstawić w ciepłe miejsce na 20-25 minut.Pozostałe składniki włożyć do misy miksera-bez octu i oliwy.Oliwę wymieszać z octem.Gdy rozczyn wyrośnie ,dodać pozostałe składniki,olie z octem i dokładnie wyrobić. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrobić i przełożyć ciasto do keskóweki wysmarowanych oliwa i wysypanych mąką.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp.200stopni C ,a po 15-20 minutach zmniejszamy do temp.180stopniC.Pieczemy nadal okolo 40minut.-w sumie razem pieczemy jakieś 55-60 minut.20 minut przed końcem pieczenia wyjmuje chlebki i dopiekam je bez firmy na kratce.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...