Składniki
- 300g kapusty kiszonej
- 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka
- 60dag ziemniaków
- 250-300 ml dipu czosnkowego
- 200 g startego żółtego sera
- 60 ml zimnej wody
- sól,pieprz
- ulubione przyprawy do mięsa np.gyros
ciekawe
połączenie ziemniaków i mięsa
Wstawcie
do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu
kuchni.:)
Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać
z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę
do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać i pokroić
w cienkie plasterki ziemniaki-u mnie na mandolinie.
W maszynce zmielić mięso .Połowę z pokrojonych ziemniaków
ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą
porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać
obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem
pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso
można zastąpić rybą, np. łososiem.
Inspiracja: przepisy.pl
Domowy dip czosnkowy każdy doprawi sobie tak, jak lubi. . Składniki- jogurt naturalny (500 ml)
- musztarda (1 łyżka)
- czosnek (2 ząbki)
- oregano, bazylia, sól czosnkowa (do smaku)
Wykonanie
Jogurt wlać do schłodzonej salaterki.Dodać starty czosnek i posypać szczyptą soliDodać musztardę, dokładnie wymieszać , by całość osiągnęła jednolitą konsystencję.Na końcu dodać -nie koniecznie-do smaku suszone oregano i bazylię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com