Składniki
- 300g kapusty kiszonej
 
- 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka
 - 60dag ziemniaków
 - 250-300 ml dipu czosnkowego
 - 200 g startego żółtego sera
 - 60 ml zimnej wody 
 
 - sól,pieprz
 - ulubione przyprawy do mięsa np.gyros
 
 ciekawe
połączenie ziemniaków i mięsa 
Wstawcie
do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu
kuchni.:)
Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać 
z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę
do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać i pokroić
w cienkie plasterki  ziemniaki-u mnie na mandolinie.
W maszynce zmielić mięso  .Połowę z pokrojonych ziemniaków
ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą
porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać
obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70  minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem
pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso
można zastąpić rybą, np. łososiem.
Inspiracja: przepisy.pl
Domowy dip czosnkowy każdy doprawi sobie tak, jak lubi. . Składniki- jogurt naturalny (500 ml)
 - musztarda (1 łyżka)
 - czosnek (2 ząbki)
 - oregano, bazylia, sól czosnkowa (do smaku)                                                                                                                          
                                                                     
                    Wykonanie
Jogurt wlać do schłodzonej salaterki.Dodać starty czosnek i posypać szczyptą soliDodać musztardę, dokładnie wymieszać , by całość osiągnęła jednolitą konsystencję.Na końcu dodać -nie koniecznie-do smaku suszone oregano i bazylię. 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com