piątek, 13 lutego 2015

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki

  • 300g kapusty kiszonej
  • 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka
  • 60dag  ziemniaków
  • 250-300 ml dipu czosnkowego
  • 200 g startego żółtego sera
  • 60 ml zimnej wody
  • sól,pieprz
  • ulubione przyprawy do mięsa np.gyros
Wykonanie



 ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa

Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:)
Ulubione przyprawy np.gyros ,sol i pieprz wymieszać  z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać i pokroić w cienkie plasterki  ziemniaki-u mnie na mandolinie
. W maszynce zmielić mięso  .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70  minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się zapiec. Mięso można zastąpić rybą, np. łososiem.

Inspiracja: przepisy.pl

Domowy dip czosnkowy każdy doprawi sobie tak, jak lubi.                                                            .                                                                        Składniki
  • jogurt naturalny (500 ml)
  • musztarda (1 łyżka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • oregano, bazylia, sól czosnkowa (do smaku)                                                                                                                        Wykonanie
      Jogurt wlać do schłodzonej salaterki.Dodać starty czosnek i posypać szczyptą soli
      Dodać  musztardę, dokładnie wymieszać , by całość osiągnęła jednolitą konsystencję.
      Na końcu dodać -nie koniecznie-do smaku suszone oregano i bazylię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com