składniki ( na ok. 14-16 bułeczek) :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 1 torebka suchych drożdży (7g) lub 4 -5 dag świeżych
- 1 jajko i dwa żółtka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/4 kostki rozpuszczonego masła
- 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
-
mąka
do podsypywania stolnicy
masa serowa:
- ok. 500 g zmielonego białego sera
- ok. 2-3 łyżki cukru
- jajko
- trzy łyżki rodzynek lub skórka pomarańczowa
Wykonanie
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie mieszając wszystkie jego składniki.
lukier:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
Wymieszać na gładką masę, w razie potrzeby dodać nieco więcej soku z cytryny. Lukier powinien spływać powoli z łyżeczki.
Wykonanie bułek
Jeśli używamy świeżych drożdży, dodajemy je do letniego mleka z łyżeczką cukru i mąki, ,czekamy ok.15 minut, by urosły i dodajemy stopniowo do mąki. Suche wsypać od razu do miski z mąką, dodawać stopniowo mleko, jajko, żółtka, cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Zagnieść ręką na blacie lub stolnicy (podsypując mąką lub przy pomocy haków miksera w misce) na elastyczne ciasto. Gdy będzie wyrobione ( po ok. 10 -15 minutach), dodajemy masło i wyrabiamy jeszcze chwilę do wchłonięcia tłuszczu. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 26- 28 st) na ok. 1,5-2 godzin,lub na całą noc w lodówce. Podzielić ciasto na pół, spłaszczyć ręką na dobrze podsypanym mąką blacie, na prostokąty grubości ok. 0,5 cm, posmarować połową masy serowej. Złożyć na 3 i pociąć na paski ok. 5 cm szerokości, odwrócić w połowie każdego paska tworząc "muszkę". . Układać na blaszkach z papierem do pieczenia, w odstępach ok. 3- 4 cm. Odstawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 st z termoobiegiem. Dwie blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem , w całkowicie rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com