środa, 28 marca 2018

Ciasto Kara-kum





Składniki:
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 szt. jajko
  • 1vłyżeczka sody
  • szczypta soli
  • dżem u mnie z całymi wiśniami
Wykonanie
Roztopić masło. Ubić jajko z cukrem na puch. Dodać stopione masło,wymieszać ,dosypać mąkę z soda i solą .Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto się klei ,więc trzeba szybkimi ruchami wyrabiać . 1/3 ciasta umieścić w zamrażarce. Resztę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Na surowe ciasto wyłożyć dżem ,równomiernie rozsmarować po całości. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki . Piec w piekarniku 25-30 minut na złoty kolor w 180°C
Kara-kum piaszczysta pustynia w Turkmenistanie zapewniam ,że smak jest o wiele lepszy niż wygląd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com