Składniki
- 500g gotowanego ryżu-u mnie basmati
- 2-3 jajka -ilość zależy od wielkości
- 1 łyżka pociętych liści szałwii
- łyżeczka tymianku
- 100g startego sera żółtego do zapiekanek
- olej kokosowy
Ugotowany
ryż połączyć z siekanymi liśćmi szałwii ,jajkami i startym
serem. Wyrobić wszystko na jednolitą masę .Soli nie daję ,bo dla
nas wystarczy to co jest w serze żółtym
Rozgrzać
tłuszcz na patelni ,formować kotlety i smażyć na złoty kolor.
Podawać
na sosie pomidorowym ,u mnie jeszcze fasolka gotowana na parze.:))
Lecznicze
właściwości szałwii znane są od tysiącleci. Już starożytni
Grecy i Rzymianie używali zioła do poprawy pamięci i wzroku.
Roślinę
wykorzystywano również jako antidotum na ukąszenia jadowitych
węży.
W
późniejszym czasie szałwia stosowana było jako środek
zwalczający przeziębienia, zaparcia, problemy z wątrobą oraz
ataki padaczkowe. Wyjątkowe właściwości medyczne zioła
znalazły odzwierciedlenie w samej jego nazwie – w języku
łacińskim salvus oznacza bowiem „zdrowie”. Warto jednak
wiedzieć, że szałwia może również sprawdzić się w kuchni.
Roślina potrafi bowiem skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu
potraw. Liście mają w kuchni
wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs,
takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także
pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo
popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach
śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w
medycynie ,wśród głównych efektów, szałwia posiada działanie
antyseptyczne.
Składniki na sos pomidorowy
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- sól i świeżo mielony pieprz
W rondlu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek oraz ,dodać pomidory, całość zmiksować i zagotować.
Składniki na ryż gotowany
- 300 g ryżu basmati
- 300 ml wody
- sól
- masło (wedle upodobań)
Przed gotowaniem ryż basmati moczymy przez 30 minut,po czym płuczemy zimną wodą aż do momentu, gdy zlewana woda stanie się czysta. Wsypujemy ryż do zimnej nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 1,5–2 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Można gotować również w bulionie. Gotujemy przez 10–12 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie ,gdy ryż nam się gotuje ,przykrywamy pokrywką ,gasimy płomień i pozostawiamy do momentu ,aż ugotowane ugryzione ziarnko ryżu jest al dente – jędrne, ale równomiernie ugotowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com