czwartek, 15 marca 2018

kotlety basmati z szalwia




Składniki
  • 500g gotowanego ryżu-u mnie basmati
  • 2-3 jajka -ilość zależy od wielkości
  • 1 łyżka pociętych liści szałwii
  • łyżeczka tymianku
  • 100g startego sera żółtego do zapiekanek
  • olej kokosowy

Wykonanie
Ugotowany ryż połączyć z siekanymi liśćmi szałwii ,jajkami i startym serem. Wyrobić wszystko na jednolitą masę .Soli nie daję ,bo dla nas wystarczy to co jest w serze żółtym
Rozgrzać tłuszcz na patelni ,formować kotlety i smażyć na złoty kolor.
Podawać na sosie pomidorowym ,u mnie jeszcze fasolka gotowana na parze.:))



Lecznicze właściwości szałwii znane są od tysiącleci. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali zioła do poprawy pamięci i wzroku.
Roślinę wykorzystywano również jako antidotum na ukąszenia jadowitych węży.
W późniejszym czasie szałwia stosowana było jako środek zwalczający przeziębienia, zaparcia, problemy z wątrobą oraz ataki padaczkowe. Wyjątkowe właściwości medyczne zioła znalazły odzwierciedlenie w samej jego nazwie – w języku łacińskim salvus oznacza bowiem „zdrowie”. Warto jednak wiedzieć, że szałwia może również sprawdzić się w kuchni. Roślina potrafi bowiem skutecznie urozmaicić smak i aromat wielu potraw. Liście mają w kuchni wiele zastosowań: tradycyjnie dodawane są do tłustych mięs, takich jak kaczka, gęś czy wieprzowina. Doprawia się nią także pasty serowe, cielęcinę,fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w medycynie ,wśród głównych efektów, szałwia posiada działanie antyseptyczne.




Składniki na sos pomidorowy
  •     1/2 cebuli
  •     1 ząbek czosnku
  •     1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  •     sól i świeżo mielony pieprz

    W rondlu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek oraz ,dodać pomidory, całość zmiksować i zagotować.

Składniki na ryż gotowany
  •     300 g ryżu basmati
  •     300 ml wody
  •     sól
  •     masło (wedle upodobań)

Przed gotowaniem ryż basmati moczymy przez 30 minut,po czym płuczemy zimną wodą aż do momentu, gdy zlewana woda stanie się czysta. Wsypujemy ryż do zimnej nieosolonej wody (1 szklanka ryżu na 1,5–2 szklanki wody) i doprowadzamy do wrzenia bez przykrycia. Można gotować również w bulionie. Gotujemy przez 10–12 minut na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie wodę. Czas zaczynamy odliczać od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie ,gdy ryż nam się gotuje ,przykrywamy pokrywką ,gasimy płomień i pozostawiamy do momentu ,aż ugotowane ugryzione ziarnko ryżu jest al dente – jędrne, ale równomiernie ugotowane.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com