wtorek, 6 marca 2018

zupa-barszcz czerwony na wywarze kolagenowym






Składniki


  • 3 kg łapek kurczaka
  • 1 kurczak ,
  • wody tyle aby zakryć mięso i warzywa
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 pietruszki korzeń
  • kawałek selera
  • pól pora
  • cebula przypieczona w skorce na ogniu
  • główka czosnku nie obrana przekrojona w pół
  • 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie
  • 5-6 sztuk ziemniaki
  • kawałek boczku plasterki opcjonalnie
  • 3-4 rodzaje pieprzu młotkowanego
  • jajka na twardo 1-2 sztuki na osobę 
  • zakwas  buraczany domowy
Wykonanie
kolagen zamrożony na tej fotce
Łapki maja dużo lepkości i powodują ,że wywar ma konsystencje galaretki -kolagen
Umyć łapki ,oczyścić i wsadzić do wolnowaru ,dodać kurczaka ,zalać wodą i gotować-( lub w rondlu bardzo długo (2-3 godziny na powolnym ogniu aż mięso zacznie samo odchodzić od kości.) Po 2 godzinach dodać warzywa ,oraz przyprawy .Nadal gotować (4-5 godziny w rondlu,lub )w wolnowarze . Niech gotuje się przez około 8 godzin, gdy bulionu osiągnie gęstość (będzie lepkie jak galaretka)
Miękkie kości z łapek i kurczaka wyjąć ,całość przecedzić i ostudzić .Można przechowywać gęstą galaretkę bulionową z dużą ilością kolagenu w woreczkach,pojemniczkach .Taka galaretka potem gdy nie mamy czasu przydaje się do sosu ,lub do ugotowania zupy jak dzisiaj u mnie .Do gotowego bulionu dodać włoszczyznę i zagotować do miękkich warzyw. Do części takiego wywaru dolać gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki .
 Ziemniaki obrać umyć ,osuszyć i pokroić na ćwiartki. Patelnie z 2-3 łyżkami oleju rozgrzać ,dodać kawałki boczku i cząstki ziemniaka,zarumienić na złoty kolor. Posypać grubo pieprzem i dusić pod przykryciem około 15-20 minut do miękkich ziemniaków (czas zależy od ziemniaka i wielkości cząstek.)Na głęboki talerz parę ziemniaków ,do tego jajko ugotowane na twardo i całość zalać barszczem:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com