Składniki
- 3 kg łapek kurczaka
- 1 kurczak ,
- wody tyle aby zakryć mięso i warzywa
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3-4 marchewki
- 2-3 pietruszki korzeń
- kawałek selera
- pól pora
- cebula przypieczona w skorce na ogniu
- główka czosnku nie obrana przekrojona w pół
- 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie
- 5-6 sztuk ziemniaki
- kawałek boczku plasterki opcjonalnie
- 3-4 rodzaje pieprzu młotkowanego
- jajka na twardo 1-2 sztuki na osobę
- zakwas buraczany domowy
Łapki maja dużo lepkości i powodują ,że wywar ma konsystencje galaretki -kolagen
Umyć łapki ,oczyścić i wsadzić do
wolnowaru ,dodać kurczaka ,zalać wodą i gotować-( lub w rondlu
bardzo długo (2-3 godziny na powolnym ogniu aż mięso zacznie samo
odchodzić od kości.) Po 2 godzinach dodać warzywa ,oraz przyprawy
.Nadal gotować (4-5 godziny w rondlu,lub )w wolnowarze . Niech
gotuje się przez około 8 godzin, gdy bulionu osiągnie gęstość
(będzie lepkie jak galaretka)
Miękkie kości z łapek i kurczaka
wyjąć ,całość przecedzić i ostudzić .Można przechowywać
gęstą galaretkę bulionową z dużą ilością kolagenu w
woreczkach,pojemniczkach .Taka galaretka potem gdy nie mamy czasu
przydaje się do sosu ,lub do ugotowania zupy jak dzisiaj u mnie .Do
gotowego bulionu dodać włoszczyznę i zagotować do miękkich
warzyw. Do części takiego wywaru dolać gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki .
Ziemniaki obrać umyć ,osuszyć i pokroić na ćwiartki. Patelnie z 2-3 łyżkami oleju rozgrzać ,dodać kawałki boczku i cząstki ziemniaka,zarumienić na złoty kolor. Posypać grubo pieprzem i dusić pod przykryciem około 15-20 minut do miękkich ziemniaków (czas zależy od ziemniaka i wielkości cząstek.)Na głęboki talerz parę ziemniaków ,do tego jajko ugotowane na twardo i całość zalać barszczem:))
Ziemniaki obrać umyć ,osuszyć i pokroić na ćwiartki. Patelnie z 2-3 łyżkami oleju rozgrzać ,dodać kawałki boczku i cząstki ziemniaka,zarumienić na złoty kolor. Posypać grubo pieprzem i dusić pod przykryciem około 15-20 minut do miękkich ziemniaków (czas zależy od ziemniaka i wielkości cząstek.)Na głęboki talerz parę ziemniaków ,do tego jajko ugotowane na twardo i całość zalać barszczem:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com