piątek, 16 marca 2018

Marchew po koreańsku





Składniki
  • 1 kg marchwi pokrojonej julienne ,lub startej na tarce jarzynowej
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowy ,winogronowy -nie oliwy
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki octu probiotycznego przepis
  • 4-6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 2-3 łyżki przyprawy do marchewki- -zamiast kupnej zrobić swoja z
świeżo mielony pieprz czarny,mielonej kolendry,bazylii,ostrej papryki,słodkiej papryki,imbiru,czasem gałki muszkatołowej i kminku



Wykonanie


    Marchew pociąć na julienne,dodać cukier,ocet ,sól,pieprz,kolendrę ,imbir.,wymieszać .Zagrzać dość mocno olej,ma być gorący ,nie dymiący. Taki olej wlać do surówki,wymieszać i dodać czosnek


Marchewka po koreańsku do dodatek, który powstał z niedoboru składników, tymczasem zadomowił się na dobre jako przysmak, ceniony obecnie we wschodniej Europie i popularny w azjatyckich restauracjach. Potrzebny w klasycznym przepisie ocet ujawnia historię tego dania – gdy za żelazną kurtyną brakowało wszystkiego, gospodynie nie mogły przygotować tradycyjnej kapusty kim chi. Z dostępnych składników bazę potrawy zastępowały marchewką. Dzisiaj to zupełnie odrębne i bardzo lubiane danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com