poniedziałek, 5 marca 2018

rosol -wolnowar


Składniki
  • ł kurczaka
  • 2 łodygi seler
  •  ćwiartka seler korzeń
  • 4-6 marchewka
  • 1 cebula upieczona w skórce
  • 1 główka czosnku nie obranego
  • 1-2 pietruszka korzeń
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3-4 liście laurowe
  • 4-6 ziaren ziela angielskiego
  • woda
  • kawałek por
  • sól do smaku opcjonalnie
Wykonanie

Oczyścić i obrać warzywa .Cebulę w łupinie opalić nad gazem.Umieść wszystkie składniki oprócz soli w wolnowarze. Całość zalać wodą tak by warzywa i mięso były zakryte. Włączyć LOW im dłużej sie gotuje to rosół jest intensywniejszy .Ja wstawiam na wieczór ,a rano budzi mnie zapach świeżego ,gorącego rosołu. Gotowy rosół przecedzić i w razie potrzeby doprawić solą ,ale nie jest to konieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com