piątek, 16 marca 2018

Kim chi z bialej rzepy




Składniki
  • 1 kg białej rzepy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 70ml wody
  • 1 łyżka mąki z ryżu
  • szczypta soli
  • 4 cm imbiru,pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki gochugaru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie
 


Rzepę pokroić w gruba kostkę ,przełożyć do miski ,zasypać sola i cukrem,wymieszać ,odstawić na około 45 - 60 minut. W rondelku zagotować mąkę ryżową ze szczypta soli ,gotować 1-2 minuty ,do powstania kleiku ryżowego. Kleik studzimy ,rzepę odciskamy na sicie, po czasie leżakowania.
Sok z rzepy odstawiamy w ilości 1/4 szklanki dodać do kleiku ryżowego. Imbir,czosnek drobno siekamy,szczypiorek kroimy na małe kawałki,dodać to wszystkie pozostałe składniki do pojemnika z kleikiem,wymieszać do uzyskania gładkiej pasty. Pastą natrzeć pokrojoną rzepę .Przełożyć do słoika,obciążyć ,aby rzepy były pokryte zalewą. Lekko zakręcić pokrywkę i odstawić na 3-5 dni w cieple miejsce. Po tym czasie jak skwaśnieje wstawić zakręcony słoik do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com