Składniki
- 1 kg białej rzepy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 70ml wody
- 1 łyżka mąki z ryżu
- szczypta soli
- 4 cm imbiru,pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki gochugaru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie
Rzepę pokroić w gruba kostkę
,przełożyć do miski ,zasypać sola i cukrem,wymieszać ,odstawić
na około 45 - 60 minut. W rondelku zagotować mąkę ryżową ze
szczypta soli ,gotować 1-2 minuty ,do powstania kleiku ryżowego.
Kleik studzimy ,rzepę odciskamy na sicie, po czasie leżakowania.
Sok
z rzepy odstawiamy w ilości 1/4 szklanki dodać do kleiku ryżowego.
Imbir,czosnek drobno siekamy,szczypiorek kroimy na małe
kawałki,dodać to wszystkie pozostałe składniki do pojemnika z
kleikiem,wymieszać do uzyskania gładkiej pasty. Pastą natrzeć
pokrojoną rzepę .Przełożyć do słoika,obciążyć ,aby rzepy
były pokryte zalewą. Lekko zakręcić pokrywkę i odstawić na 3-5
dni w cieple miejsce. Po tym czasie jak skwaśnieje wstawić
zakręcony słoik do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com