Składniki
Kapusta
- łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek
- 150g
dobrej jakości
mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę
- 800 g kiszonej kapusty
- 1
łyżeczka
cukru pudru
- 1
łyżeczka
kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie
dodawałam
- sól morska do smaku
- czarny pieprz do smaku
- szczypta pieprzu cayenne do smaku
- 250ml
śmietany
- 6 plastrów sera (używam ser raclette) lub inny łatwo topiący się ser
Knedle
- 6
bułek
kajzerek
- ½ litra bulionu warzywnego
- 1
łyżka
oliwy z oliwek
- 100 g bekonu, drobno posiekanego
- 2
całe
jajka
- 250ml letniego mleka
- 250
g mąki
pszennej
- mały
pęczek zielonej pietruszki posiekanej
- 1 łyżeczka Vegety,lub sól morska i szczypta gałki muszkatołowej do smaku
Wykonanie
kapusta
W
tym samym rondlu w pozostałym
tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne.
Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut
.Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
pierogi
Włożyć
bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do
miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i
miksować do połączenia składników.Dodać boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące .
W naczyniu żaroodpornym (użyłam 35x25cm) umieścić kapustę.
Na
kapuście
poukładać kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną.
wyjąć i umieścić ser raclette na wierzchu kulek. Włożyć ponownie zapiekankę z powrotem do piekarnika , aż ser się roztopi:)) ps. u mnie jeszcze dodane cieniutkie plasterki lekko wędzonej szynki pod ser dane. My lubimy to jeść z chrzanem,lub z pasta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com