piątek, 2 marca 2018

pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej







Składniki
Kapusta
  • łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek
  • 150g dobrej jakości mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam
  • sól morska do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne do smaku
  • 250ml śmietany
  • 6 plastrów sera (używam ser raclette) lub inny łatwo topiący się ser
Knedle
  • 6 bułek kajzerek
  • ½ litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g bekonu, drobno posiekanego
  • 2 całe jajka
  • 250ml letniego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • mały pęczek zielonej pietruszki posiekanej
  • 1 łyżeczka Vegety,lub sól morska i szczypta gałki muszkatołowej do smaku


Wykonanie


W rondlu o grubym dnie rozgrzać łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule.
kapusta
W tym samym rondlu w pozostałym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut .
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
pierogi
Włożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników.
Dodać boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące .
W naczyniu żaroodpornym (użyłam 35x25cm) umieścić kapustę.
Na kapuście poukładać kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną.


Piec około 1 godziny w 170- 180 ° C. na 15 minut przed końcem
wyjąć i umieścić ser raclette na wierzchu kulek. Włożyć ponownie zapiekankę z powrotem do piekarnika , aż ser się roztopi:)) ps. u mnie jeszcze dodane cieniutkie plasterki lekko wędzonej szynki pod ser dane. My lubimy to jeść z chrzanem,lub z pasta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com