czwartek, 29 marca 2018

zdrowe sniadanie,chia,awokado i batat





Składniki
  • 1 batat
  • 1 szkl. słonecznik pestki zarumienione na patelni
  • 1 awokado
  • 1½  szkl ugotowana kasza jaglana - można dać więcej kaszy

dressing
  • nasiona chia- dowolna ilość ,u mnie po łyżce na pojemnik
  • 6 łyżek oliwa z oliwek
  • 1 ½ łyżki octu jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka miodu
  • szczypta soli


Wykonanie
 
Piekarnik rozgrzać do 190- 200 o C . Batat wyszorować, osuszyć papierowym ręcznikiem. Zawinąć w folie aluminiową do pieczenia. Ułożyć na blasze piec 20 – 30 minut .
Batat po upieczeniu ostrożnie odwinąć, obrać skórkę i pociąć w kostkę .Awokado umyte,osuszone obrać i pokroić w kostkę. Olej, miód i ocet wymieszać do uzyskania jednorodnej masy. Dodać chia ,dobrze wymieszać.:)) ps. ja piekłam swojego razem z sernikami ,zapachy nie przeszły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com