Składniki
warzywa
- 2kg kapusty pekińskiej
- 4 sztuki marchew pokrojone w julienne
- 1 sztuka biała rzodkiew,lub pęczek rzodkiewki ,lub 1 kalarepa
- 1 sztuka por
- 1-2 pęczki szczypior
skład pasty
- 1/2-2 łyżeczki papryki gochugaru, lub papryki chilli w płatkach suszoną,lub świeżą
- 1/2-2 łyżeczki papryka słodka
- 5-10 ząbków czosnku
- 1-2 łyżeczki startego imbiru-obranego
- 3-4 cebule obrane pokrojone w grubą kostkę
- 1 szkl. kleiku ryżowego ,lub rozgotowany ryż,lub zamiennie użyć jabłko,lub gruszkę
- 1/4-1/2 szklanki sosu sojowego opcjonalnie
1/4 szkl.soli na 1 kg kapusty rozrobiona z wodą do zalania kapusty
warsztaty kulinarne
Wykonanie
Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki. Tak przygotowaną kapustę przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą, docisnąć talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawić na 90 minut.-co 30minut mieszamy.
Pociąć marchewkę w słupki ,rzodkiewkę na kawałki,por i szczypiorek w ukośne paseczki.
W międzyczasie zagotować wodę z mąką ryżową ,gotować przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
Następnie do przestudzonego kleiku dodać wszystkie pozostałe składniki pasty, wymieszać -zmiksować .
Namoczoną kapustę opłukać, odcedzić, bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski,dołożyć wszystkie warzywa.Dodać pastę kim chi i przy pomocy dłoni w rękawiczkach dokładnie wymieszać .Kiedy całość będzie wymieszana przełożyć do słoika,nie dokręcając pokrywki ,pozostawić w ciepłym miejscu od 3-5 dni.Gotowe kim chi przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com