środa, 21 marca 2018

Placki ziemniaczane z nadzieniem





Składniki
  • 4 duże ziemniaki ,około 1 kg
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąka pszenna
  • sól - do smaku
  • 50 g sera żółtego startego do tartych ziemniaków
    Farsz
  • 150 g mięsa mielonego dowolnego
  • 50-80 g sera żółtego startego
  • 1/2 cebula 
  • sól - do smaku
  • czarny pieprz - do smaku
  • olej roślinny - do smażenia
  • szpinak op.

Wykonanie

Przesmażyć cebulę ,dodać mięso ,smażyć wszystko 2-3 minuty,dodać szpinak ,a następnie dodać sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki umyte pokroić na kostkę ,zblendować ,lub zetrzeć ,(u mnie w blenderze ),na tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony na pół , na połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:))

Podawać placki ziemniaczane nadziewane na gorąco.
Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników.
Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą, grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze smażonym mięsem i szpinakiem.


2 komentarze:

777pepin777@gmail.com