Składniki
- 4 duże ziemniaki ,około 1 kg
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąka pszenna
- sól - do smaku
- 50 g sera żółtego startego do tartych ziemniakówFarsz
- 150 g mięsa mielonego dowolnego
- 50-80 g sera żółtego startego
- 1/2 cebula
- sól - do smaku
- czarny pieprz - do smaku
- olej roślinny - do smażenia
- szpinak op.
Wykonanie
Przesmażyć
cebulę ,dodać mięso ,smażyć wszystko 2-3 minuty,dodać szpinak ,a następnie dodać sól i
pieprz do smaku.
Ziemniaki
umyte pokroić na kostkę ,zblendować ,lub zetrzeć ,(u mnie w
blenderze ),na tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser
żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać
patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony
na pół , na połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i
zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:))
Podawać
placki ziemniaczane nadziewane na gorąco.
Smaczne
i bogate danie z tradycyjnych składników.
Placki
ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą,
grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do
eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze
smażonym mięsem i szpinakiem.
Pysznosci takie placki
OdpowiedzUsuńi sycące .Pozdrawiam
Usuń