poniedziałek, 19 marca 2018

Faszerowane jajka z burakami

Składniki

Składniki są w proporcji na 1 jajko, tak aby każdy mógł wziąść tyle na ile potrzebuje osób
  • 1 jajko
  • 20 g ser topiony – u mnie serek kiri i topiony kremowy pół na pół
  • 20 g burak gotowany,lub ćwikła
  •  sol i pieprz do smaku
  • zielone listki ziół do dekoracji
Wykonanie

Ugotować jajka na twardo, ostudzić ,obrać ,przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Buraka ugotować ,lub upiec ,ostudzić . Żółtka ,pocięty na kawałki burak ,serek zmiksować na krem.
Gotowy krem włożyć do woreczka z końcówka jaka chcemy i wypełnić puste pola w białkach.:))
Jajka faszerowane buraczkami - ładne ,dekoracyjne danie ,godne postawienia na świątecznym stole.
ps.można na każde jajko dodać 20 g śledzia ,lub wędliny,wtedy miksujemy z tymi dodatkami krem.Jeśli dodasz ćwikłe to nie trzeba soli i pieprzu dodawać .pomysł własny,foto z tel.


Mam smaka na buraka 2018

2 komentarze:

  1. Piękny, estetyczny pomysł, i z pewnością ciekawy smak!!! Dziękuję za tę kolorową inspirację oraz przyłączenie się do mojej buraczanej akcji kulinarnej. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com