Składniki
Składniki są w proporcji na 1 jajko, tak aby każdy mógł wziąść tyle na ile potrzebuje osób
- 1 jajko
- 20 g ser topiony – u mnie serek kiri i topiony kremowy pół na pół
- 20 g burak gotowany,lub ćwikła
- sol i pieprz do smaku
- zielone listki ziół do dekoracji
Wykonanie
Ugotować jajka na twardo, ostudzić ,obrać ,przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Buraka ugotować ,lub upiec ,ostudzić . Żółtka ,pocięty na kawałki burak ,serek zmiksować na krem.
Gotowy krem włożyć do woreczka z końcówka jaka chcemy i wypełnić puste pola w białkach.:))
Jajka faszerowane buraczkami - ładne ,dekoracyjne danie ,godne postawienia na świątecznym stole.
ps.można na każde jajko dodać 20 g śledzia ,lub wędliny,wtedy miksujemy z tymi dodatkami krem.Jeśli dodasz ćwikłe to nie trzeba soli i pieprzu dodawać .pomysł własny,foto z tel.
Piękny, estetyczny pomysł, i z pewnością ciekawy smak!!! Dziękuję za tę kolorową inspirację oraz przyłączenie się do mojej buraczanej akcji kulinarnej. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziekuje za dodanie.Pozdrawiam Jadzia
Usuń