Składniki
Bardzo smaczna przekąska, którą bardzo łatwo
przygotować.
- 1 średnia kapusta biała
- 2 łyżeczki sól
- 1 łyżeczka olej roślinny
- 2-3 łyżeczki ocet probiotyczny np. .tutaj
marchew - 1,5-2 kg marchew
- 1 główka czosnku
- ostra papryka – opcjonalnie
- przyprawy do marchwi w języku koreańskim kupna ,lub własnej roboty
- 2 łyżki olej słonecznikowy
- 2 łyżeczki sól
Do marynaty: - 1 litr woda
- 0,5 szklanki (90 g) cukru
- 0,5 szklanki (80 ml) olej roślinny
- 2 łyżki sól
- 1 liść laurowy
- 1,5 łyżeczki bazylii suszonej
- 2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
Wykonanie
Przygotować kapustę jak na gołąbki we wrzącej wodzie . W dużym rondlu wlej wodę i włóż kapustę. Dodać sól (2 łyżeczki), olej roślinny (1 łyżeczka) i ocet (2-3 łyżeczki). Przykryć pokrywką ,zagotować .Gdy kapusta zacznie się gotować, oddzielić liście . Wyłączyć płomień i pozostawić na 15- 20 minut pod przykryciem.
Pociąć marchewki na zapałki na tarce (lub na zwykłej dużej tarce). Obrać czosnek Wymieszaj bazylię, kolendrę, paprykę i kurkumę
Do pociętej marchewki dodać mieszankę przypraw,przeciśnięty czosnek przez praskę.
Dodać olej słonecznikowy (2 łyżki) i sól (2 łyżeczki). Wymieszać rękami i lekko zdusić, aby marchewka puściła sok. Wyciągnąć jeden liść (resztę pozostawiamy pod pokrywką) i wycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę na 3 kawałki). Pozostawić 4-5 liści w całości. W najwęższym miejscu układamy marchewkę i owijamy ją mocno. TAK jak rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty .
W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet.
Do marynaty dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą .
Pozostawić na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej, ,a następnie wstawić do lodówki na jeden dzień.
Kiszone gołąbki marchewkowe można przechowywać w lodówce przez 2 do 2,5 tygodnia.:))
Domowy
ocet jabłkowy jest
jednym z takich probiotyków, które możemy samodzielnie przygotować
w domowych warunkach.
Powszechnie
się przyjęło iż podczas kuracji antybiotykami należy brać
osłonowo probiotyk zakupiony w aptece. Nazwa probiotyk
– pro
bios pochodzi
z języka greckiego i oznacza- dla życia. W skrócie probiotyki to
mikroorganizmy mające pozytywny wpływ na florę bakteryjną naszego
organizmu. Aby utrzymać zdrowie lepiej zrezygnować z aptecznych
probiotycznych preparatów na rzecz tych naturalnych wyprodukowanych
w domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com