środa, 21 marca 2018

Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim

 Składniki

 Bardzo smaczna przekąska, którą bardzo łatwo przygotować.
  • 1 średnia kapusta biała
  • 2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka olej roślinny
  • 2-3 łyżeczki ocet probiotyczny np. .tutaj
    marchew
  • 1,5-2 kg marchew
  • 1 główka czosnku
  • ostra papryka – opcjonalnie
  • przyprawy do marchwi w języku koreańskim kupna ,lub własnej roboty
  • 2 łyżki olej słonecznikowy
  • 2 łyżeczki sól

    Do marynaty:
  • 1 litr woda
  • 0,5 szklanki (90 g) cukru
  • 0,5 szklanki (80 ml) olej roślinny
  • 2 łyżki sól
  • 1 liść laurowy
  • 1/3 szklanki (65 ml) ocet probiotyczny tutaj
    ps,     przyprawa do marchwi:
  • 1,5 łyżeczki bazylii suszonej
  • 2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku

    Wykonanie


    Przygotować kapustę jak na gołąbki we wrzącej wodzie . W dużym rondlu wlej wodę i włóż kapustę. Dodać sól (2 łyżeczki), olej roślinny (1 łyżeczka) i ocet (2-3 łyżeczki). Przykryć pokrywką ,zagotować .Gdy kapusta zacznie się gotować, oddzielić liście . Wyłączyć płomień i pozostawić na 15- 20 minut pod przykryciem.
    Pociąć marchewki na zapałki na tarce (lub na zwykłej dużej tarce). Obrać czosnek Wymieszaj bazylię, kolendrę, paprykę i kurkumę
    Do pociętej marchewki dodać mieszankę przypraw,przeciśnięty czosnek przez praskę.

    Dodać olej słonecznikowy (2 łyżki) i sól (2 łyżeczki). Wymieszać rękami i lekko zdusić, aby marchewka puściła sok. Wyciągnąć jeden liść (resztę pozostawiamy pod pokrywką) i wycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę na 3 kawałki). Pozostawić 4-5 liści w całości. W najwęższym miejscu układamy marchewkę i owijamy ją mocno. TAK jak rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty .
    W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet.
    Do marynaty dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą .
    Pozostawić na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej, ,a następnie wstawić do lodówki na jeden dzień.
    Kiszone gołąbki marchewkowe można przechowywać w lodówce przez 2 do 2,5 tygodnia.:))
Domowy ocet jabłkowy jest jednym z takich probiotyków, które możemy samodzielnie przygotować w domowych warunkach. Powszechnie się przyjęło iż podczas kuracji antybiotykami należy brać osłonowo probiotyk zakupiony w aptece. Nazwa probiotyk – pro bios pochodzi z języka greckiego i oznacza- dla życia. W skrócie probiotyki to mikroorganizmy mające pozytywny wpływ na florę bakteryjną naszego organizmu. Aby utrzymać zdrowie lepiej zrezygnować z aptecznych probiotycznych preparatów na rzecz tych naturalnych wyprodukowanych w domu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com