wtorek, 1 sierpnia 2017

sok ,zakwas z buraka






Składniki
  • 1,5-2 kilogram buraków
  • 2 małe główki czosnku ,lub 1 duża ,nie obrane przekrojone na pół
  • 3 litry przegotowanej ostudzonej wody
  • 5-6 ziele angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 2,5 łyżki soli
  • kromka razowego chleba na zakwasie



Wykonanie:
    Buraki umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Wyparzyć i wytrzeć kamionkę , na dno poukładać wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego .Na to wszystko poukładać pokrojone buraki. Całość zalać letnią wodą ,wymieszaną z solą , tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Docisnąć całość talerzykiem .Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5-6 dni( u mnie stały w korytarzu ,bo przy tych upałach wszędzie ciepło). Aby przerwać proces fermentacji ,ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików .Przechowywać w chłodzie Pozostałe buraki wykorzystać do zrobienia pysznej zupy o niepowtarzalnym smaku. Nadają się na pyszny barszcz czerwony na co dzień i święta.:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com