Składniki
- 1,5-2 kilogram buraków
- 2 małe główki czosnku ,lub 1 duża ,nie obrane przekrojone na pół
- 3 litry przegotowanej ostudzonej wody
- 5-6 ziele angielskie
- 4 liście laurowe
- 2,5 łyżki soli
- kromka razowego chleba na zakwasie
Wykonanie:
Buraki
umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry.
Wyparzyć i wytrzeć kamionkę , na dno poukładać wszystkie
przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego .Na to wszystko poukładać
pokrojone buraki. Całość zalać letnią wodą ,wymieszaną z solą
, tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Docisnąć
całość talerzykiem .Zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na 5-6 dni( u mnie stały w korytarzu ,bo przy tych upałach
wszędzie ciepło). Aby przerwać proces fermentacji ,ukiszony
zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie
zamykanych słoików .Przechowywać w chłodzie Pozostałe buraki
wykorzystać do zrobienia pysznej zupy o niepowtarzalnym smaku.
Nadają się na pyszny barszcz czerwony na co dzień i święta.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com