Składniki na forme 20cm
ciasto
- 350 g mąka pszenna -
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 100 g jogurtu gęstego typu greckiego
- 1 jajko
- 100 g masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
nadzienie
- 500 g brzoskwiń, lub moreli
- 1/2 cytryny sok
- 100 g cukru
orzechowa
warstwa góry ciasta
- 100 g orzechów,lub migdałów
- 15 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka brązowego cukru,ale jak nie masz może być biały
Wykonanie
Brzoskwinie
umyć, pokroić na pół, usunąć pestkę , zasypać cukrem i
odstawić na 30-40 minut na bok.Odcedzić powstały sok.
Dodać
do brzoskwiń skórkę i sok z połowy cytryny, wymieszać.
Umieścić garnek z owocami na średnim ogniu i gotować, aż cukier
się rozpuści. (12-15 minut, mieszając od czasu do czasu). Zdjąć
z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Umieścić
w misce miksera jajko, cukier, jogurt i miękkie masło.Wszystko
miksować na małych obrotach do połączenia składników.
Następnie
zwiększyć tempo mieszania i dodać przesianą porcjami mąkę z
proszkiem do pieczenia, sodą i solą.Miksować do połączenia
składników.
Mąki
może być mniej lub nieco więcej, wszystko zależy od gęstości
jogurtu – mi wystarczyło tyle ile w przepisie.
Ciasto
powinno być miękkie, delikatne,ale nie klejące. Zawinąć w folię
i wstawić do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie przygotować
orzechowy wierzch ciasta.
Posiekać
orzechy,lub migdały w blenderze,dodać miękkie masło, mąkę i
brązowy cukier (można zrobić zwykły, biały). Wszystko dokładnie
,łyżką wymieszać do połączenia składników .
Wyjąć
schłodzone ciasto z lodówki,podzielić na 2 części tj. 2/3 i 1/3
.Formę wysmarować masłem ,posypać mąką.Większą część
ciasta równomiernie rozprowadzić wzdłuż dna i ściany formy w
celu utworzenia obrzeża.Umieść na cieście owoce i mniejszą
część ciasta kawałkami rozkładać mokrymi rękami , równomiernie
na nadzieniu. Następnie posypać warstwę orzechową .
Piec
ciasto w nagrzanym piekarniku 180 °C
50-55
minut,ciasto powinno ,być dobrze rumiane.
Gotowe
ciasto do ostygnięcia pozostawić na minimum 30 minut,a następnie
postawić na ruszcie do całkowitego ostygnięcia
WAŻNE!
Przed
pocięciem ciasta musi ,być całkowicie ostudzone- ja niestety nie umiem czekać i nie do końca ostudzone zjadłam,bo takie najsmaczniejsze...owoc zakazany ...pycha....
A z nadzieniem można eksperymentować.
/ gruszka + orzech, / śliwa + orzechy, dynia + orzeszki
ziemne.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com