poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Niebianskie ciasto z brzoskwiniami


Składniki na forme 20cm
ciasto
  • 350 g mąka pszenna -
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 100 g jogurtu gęstego typu greckiego
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

nadzienie
  • 500 g brzoskwiń, lub moreli
  • 1/2 cytryny sok
  • 100 g cukru
orzechowa warstwa góry ciasta

  • 100 g orzechów,lub migdałów
  • 15 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka brązowego cukru,ale jak nie masz może być biały

Wykonanie




Brzoskwinie umyć, pokroić na pół, usunąć pestkę , zasypać cukrem i odstawić na 30-40 minut na bok.Odcedzić powstały sok.
Dodać do brzoskwiń skórkę i sok z połowy cytryny, wymieszać. Umieścić garnek z owocami na średnim ogniu i gotować, aż cukier się rozpuści. (12-15 minut, mieszając od czasu do czasu). Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Umieścić w misce miksera jajko, cukier, jogurt i miękkie masło.Wszystko miksować na małych obrotach do połączenia składników.
Następnie zwiększyć tempo mieszania i dodać przesianą porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.Miksować do połączenia składników.
Mąki może być mniej lub nieco więcej, wszystko zależy od gęstości jogurtu – mi wystarczyło tyle ile w przepisie.
Ciasto powinno być miękkie, delikatne,ale nie klejące. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie przygotować orzechowy wierzch ciasta.
Posiekać orzechy,lub migdały w blenderze,dodać miękkie masło, mąkę i brązowy cukier (można zrobić zwykły, biały). Wszystko dokładnie ,łyżką wymieszać do połączenia składników .
Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki,podzielić na 2 części tj. 2/3 i 1/3 .Formę wysmarować masłem ,posypać mąką.Większą część ciasta równomiernie rozprowadzić wzdłuż dna i ściany formy w celu utworzenia obrzeża.Umieść na cieście owoce i mniejszą część ciasta kawałkami rozkładać mokrymi rękami , równomiernie na nadzieniu. Następnie posypać warstwę orzechową .
Piec ciasto w nagrzanym piekarniku 180 °C 50-55 minut,ciasto powinno ,być dobrze rumiane.
Gotowe ciasto do ostygnięcia pozostawić na minimum 30 minut,a następnie postawić na ruszcie do całkowitego ostygnięcia
WAŻNE!
Przed pocięciem ciasta musi ,być całkowicie ostudzone- ja niestety nie umiem czekać i nie do końca ostudzone zjadłam,bo takie najsmaczniejsze...owoc zakazany ...pycha....
A z nadzieniem  można eksperymentować.
/ gruszka + orzech, / śliwa + orzechy, dynia + orzeszki ziemne.:))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com